Mekejn: Putin je veća prijetnja za svijet od Islamske države

Kako je dodao, Rusi pokušavaju da utiču i na ishod predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj
14 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2017. 13:51h

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja najveću i najvažniju prijetnju za bezbjednost svijeta, čak veću nego što je Islamska država, izjavio je američki senator Džon Mekejn, prenosi Tanjug.

"Mislim da Islamska država može da uradi strašne stvari. Ali Rusi su su pokušali da unište osnove demokratije i promijene ishod američkih izbora. Ne vidim dokaz da su uspjeli, ali su pokušali i još uvijek pokušavaju da promijene izbore," rekao je Mekejn u intervjuu za ABC.

Kako je dodao, Rusi pokušavaju da utiču i na ishod predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

"Dakle, ja vidim Vladimira Putina i Ruse kao najveći izazov koji imamo," naveo je republikanski senator tokom posjete Australiji.

SAD, prema njegovim riječima, treba da odgovore Rusiji sankcijama.

On je govorio i o predsjedniku Donaldu Trampu za kojeg je rekao da ga ponekad čini "nervoznim".

Takođe je naveo da ga brinu navodi da je Trampov zet Džered Kušner, savjetnik u Beloj kući, imao "tajni kanal za komunikaciju sa Rusijom".

Džon Mekejn važi za jednog od najradikalnijih američkih senatora, koji se popularno nazivaju "jastrebovima". Predsjednik je Oružanog komiteta Senata SAD, a u svojim javnim nastupima ne libi se da kritikuje upravo Vladimira Putina.

Američki senator je u više navrata optuživao Rusiju da njene vazduhoplovne snage, navodno, izvode u Siriji udare na civilnu infrastrukturu, a ne na položaje militanata.

Mekejn takođe želi da nametne nove sankcije Rusiji zbog njenog navodnog miješanja u izbore u SAD. Međutim, zbog nedostatka dokaza, početkom maja, Odbor za međunarodne poslove Senata SAD odbacio je nacrt novih sankcija, što je razbjesnilo "jastrebove" u Kongresu.

Bonus video: