Hoće li Tramp morati da smijeni svog zeta?

"Sastajali su se da bi uspostavili kanal komunikacije", podaci su koje su mediji objavili pozivajući se na izvore iz Bijele kuće.
2 komentar(a)
Donald Tramp, Džered Kušner, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džered Kušner, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2017. 19:43h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trampa se vraća sa svog prvog puta u inostranstvo od kada je ušao u Bijelu kuću.

Dok se on sretao sa svjetskim liderima, federalna istraga povezanosti njegove kampanje 2016. sa Kremljom je i zvanično stigla do njegove administracije.

Curenje infomacija je krenulo istog trena kada je on stigao na Bliski istok, kada je objavljeno da je Tramp dao otkrio tajne informacije visokim ruskim zvaničnicima Kremlja.

U međuvremenu je stigla i informacija koja se tiče Džereda Kušnera, Trampovog zeta i jednog od glavnih savjetnika. Kušner koji je vodio dio Trampove kampanje je ugovarao i učestvovao u nekoliko sastanaka sa ruskim zvaničnicima tokom predsjedničke kampanje.

Ono što je međutim problematično jeste da su ti kontakti otišli korak dalje, i da Kušner navodno nije otkrio da se sastajao sa ruskim abasadorom Sergejem Kisljakom i ruskim bankarom Sergejem Gorkovom, što sada FBI istražuje.

Sastanci su se navodno desili nakon izbora Trampa za predsjednika, a na njima je bio i Majkl Flin, otpušteni savjetnik za nacionalnu bezbjednost, koji je smijenjen zbog sličnih stvari.

"Sastajali su se da bi uspostavili kanal komunikacije", podaci su koje su mediji objavili pozivajući se na izvore iz Bijele kuće.

Kušner je navodno kazao ruskim zvaničnicima da želi da uspostavi tajni kanal komunikacije između Trampove kampanje i Moskve, pisao je Njujork tajms.

Američke službe su presrele razgovore koje je vodio ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak, koji je kazao svojim nadređenima da je Kušner čak predložio da se koriste prostorije koje koriste ruske diplomate u SAD, kako bi mogli da pričaju bezbjedno i tajno.

Ostaje nejasno da li je moguće da je Rusija izvještavala pogrešne informacije, jer su znali da je taj kanal pod prismotrom američkih službi, što je standardna praksa Kremlja.

Međutim, analitičari ukazuju da Kisljak ne bi imao šta da dobije tom metodom. Optužbe protiv Kušnera su sada na vrhu planine optužbi protiv administracije Bijele kuće, koja ja već upitnog kredibiliteta naročito među savjetnicima.

"Kako bi on mogao da vjeruje Rusima da oni neće svojima odavati te informacije", komentarisao je bezbjednosni zvaničnik za Vašington post nakon objave informacija. On je tu ideju Kušnera nazvao ili "ekstremno naivnom ili potpuno ludom".

Njuzvik postavlja pitanje da li će Tramp biti primoran da kao u slučaju Flina, posegne i za smjenom Kušnera, naročito sada kada je dodatni pritisak ostvaren imenovanjem Roberta Milera za glavnog istražitelja.

Bonus video: