Egipat: Islamska država preuzela odgovornost za napad na koptske hrišćane

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su naoružani i maskirani napadači iz tri kamioneta napali autobus koji je putnike vozio do manastira Svetog Samjuela u provinciji Minja, oko 200 kilometara južno od Kaira a zatim su pobjegli
1 komentar(a)
Kopti, Foto: Reuters
Kopti, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2017. 13:03h

Džihadistička grupa Islamska država preuzela je danas odgovornost za jučerašnji napad u Egiptu na koptske hrišćane, prenijela je agencija Amak, bliska Islamskoj državi.

"Odsjek za bezbjednost Islamske države izvršio je juče napad na autobus sa Koptima u Minji", objavila je Islamska država.

Posljednji bilans je 29 mrtvih, saopšteno je iz kabineta premijera Egipta Šerifa Ismaila. Ministarstvo zdravlja je juče saopštilo da je među žrtvama "veliki broj" djece.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su naoružani i maskirani napadači iz tri kamioneta napali autobus koji je putnike vozio do manastira Svetog Samjuela u provinciji Minja, oko 200 kilometara južno od Kaira a zatim su pobjegli.

Egipatski ogranak Islamske države posljednjih mjeseci pojačao je napade na koptsku manjinu.

Džihadisti su već preuzeli odgovornost za samoubilačke napade na dvije koptske crkve početkom aprila u kojima je poginulo 45 ljudi, kao i za napad na crkvu u decembru kom prilikom je bilo 29 žrtava.

Posle toga je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi proglasio tromjesečno vanredno stanje i optužio džihadiste da žele da izazovu podjele u zemlji.

Kopti su veoma važna hrišćanska zajednica i spadaju među najstarije na Bliskom istoku, a čine oko 10 odsto egipatskog stanovništva.

Bonus video: