Rusija: Odnosi sa NATO savezom najslabiji od okončanja Hladnog rata

Istočnoevropske članice NATO-a osjećaju se sve ugroženijima od Rusije otkako je ona pripojila ukrajinski Krim prije tri godine
9 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2017. 17:07h

Odnos Rusije s NATO savezom na najnižoj je tački od Hladnog rata, ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova dan nakon što je vojni savez zapadnih zemalja održao samit u Briselu na kojem je prisustvovao i predsjednik SAD Donald Tramp, prenosi Hina.

"Odnosi Rusije i NATO-a prolaze kroz najdublju krizu od okončanja Hladnog rata", reklo je ministarstvo u izjavi.

Sve snažnija prisutnost NATO snaga na granicama s Rusijom nije u skladu sa sporazumom dvije sile od 1997. godine, kaže se u izjavi i dodaje da je NATO preuveličao moguću prijetnju koju bi Rusija mogla predstavljati. U subotu se obilježava dvadeseta godišnjica sporazuma NATO-a i Rusije.

"Rastuće negativne tendencije nisu izbor Rusije. One su rezultat mnogo godina destruktivnih stavova bloka usmjerenih na bezobzirno postizanje vojne i političke dominacije u evropskim i globalnim poslovima", ocjenjuje se u izjavi.

Istočnoevropske članice NATO-a osjećaju se sve ugroženijima od Rusije otkako je ona pripojila ukrajinski Krim prije tri godine. NATO je posljednjih godina u Poljskoj i baltičkim državama rasporedio hiljade vojnika. Tramp je na samitu održanom u četvrtak objavio da SAD namjerava povećati finansiranje NATO-a što je izazvalo zabrinutost ruskog ambasadora pri NATO-u Aleksandra Gruška.

Bonus video: