Odbor Senata zaključio: Cilj Rusije je bio da povrijedi Klinton i pomogne Trampu

Izvještaj, objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, a koji su naveli da je obavještajna zajednica pogrešno zaključila da je Moskva željela da pobijedi Tramp
63 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2018. 08:06h

Odbor Senata za obavještajna pitanja zaključio: Rusija je pokušala da pomogne Donaldu Trampu da pobijedi 2016. godine na američkim predsjedničkim izborima, prenosi Tanjug.

"Ruski napori bili su opsežni i sofisticirani, a njihov cilj bio je potkopavanje javne vjere u demokratski proces, da povrijedi sekretarku Klinton (demokratskog kandidata Hilari Klinton) i da pomogne Donaldu Trampu", naglasio je potpredsjednik Odbora Mark Vorner, prenijela je agencija Rojters.

Taj izvještaj, objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, a koji su naveli da je obavještajna zajednica pogrešno zaključila da je Moskva željela da pobijedi Tramp.

Međutim, Senatski odbor zaključio je da je procjena obavještajne zajednice "proizvod solidnih obavještajnih podataka".

Takođe, navedeno je da je Odbor proveo proteklih 16 mjeseci analizirajući izvore, savremene obavještajne tehnike i analitički rad u osnovi procene obaveštajne zajednice te da ne vidi razlog da ospori njene zaključke.

Kremlj je negirao umiješanost u američke izbore, a i Tramp je odbacio obavještajne zaključke.

Tramp je u tvitu 28. juna istakao da "Rusija nastavlja da govori da nema ništa sa miješanjem u naše izbore!", navela je britanska agencija.

Bonus video: