Tajvanski sud presudio u korist istopolnih brakova

Vladajuća partija i vodeće opozicione partije podržavaju legalizaciju istopolnih brakova, kao i većina javnosti i predsjednica Cai Ingven
0 komentar(a)
Tajvan LGBT, Foto: Reuters
Tajvan LGBT, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 12:11h

Tajvanski Ustavni sud presudio je danas u prilog sklapanja istopolnih brakova, čime je otvoren put da u Aziji ta zemlja postane prva u kojoj su legalizovane istopolne veze.

Ustavni sud je danas saopštio da sadašnji zakoni kojim se ne dozvoljava vjenčanje pojedincima istog pola predstavlja kršenje njihovog prava na jednakost, i time dva člana Ustava Republike Kine, što je zvanično ime Tajvana.

Sud je zaključio da različiti tretman tih osoba nije u saglasnosti sa "duhom i značenjem prava na jednakost", koje se štiti Ustavom Tajvana.

Kako je naveo sud, vlasti moraju ili da donesu nove zakone ili da izmijene postojeće u roku od dvije godine, i ukoliko se to ne uradi do tog roka, parovi istog pola mogu da podnesu zahtjev za vjenčanje na osnovu odluke suda.

Vladajuća partija i vodeće opozicione partije podržavaju legalizaciju istopolnih brakova, kao i većina javnosti i predsjednica Cai Ingven.

Gej i lezbejski krugovi u Tajvanu posljednjih su godina formirali efikasan lobi, a u godišnjoj povorci Gej prajd učestvuje desetine hiljada ljudi, navodi agencija AP.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije. Ostrvo je politički odvojeno od Kine od kada su komunisti preuzeli vlast u Pekingu 1949. godine. Poslije osam godina približavanja, odnosi su prošle godine ponovo zahladnjeli od dolaska predsjednice Caj Ingven na vlast.

Bonus video: