Sirija: Objavljeni prvi snimci ruševina, vlast tvrdi da su proizvodili ljekove

Američki general marinaca Džozef Danford rekao je u Vašingtonu da je uništeno postrojenje bilo centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje hemijskog i biološkog oružja
152 pregleda 6 komentar(a)
Damask napad, Sirija napad, Foto: Reuters
Damask napad, Sirija napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2018. 19:02h

Objavljen su prvi snimci i fotografije uništenih postrojenja u Siriji.

Sirijska državna televizija objavila je snimak na kojem je, tvrdi, naučno-istraživački centar u Barzehu nedaleko Damaska kojeg su pogodili saveznički projektili. Sirijci tvrde da su u tom centru proizvodili sastojke za ljekove, dok Amerikanci tvrde da su tamo radili na hemijskom oružju.

Stanovnike Damaska probudio je u subotu prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardovanja, piše hrvatski Index.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa hemijskog oružja.

Sjedinjene Američke Države, Britanija i Francuska napali su mete širom Sirije kao odgovor na hemijski napad prije nedjelju dana, no sirijska vlada, koju podržava Rusija, negira da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Napad je naučno-istraživački centar u Siriji gotovo sravnio sa zemljom.

Centar nije daleko od istočne Gute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Posljednja grupa predala se nekoliko sati nakon navodnog hemijskog napada koji je doveo do savezničkog vazdušnog napada, na kraju vladine ofanzive u regiji koja je trajala sedam nedjelja.

Sirijci tvrde da su tamo proizvodili ljekove

Stojeći pored ruševina, Said Said, rukovodilac Odsjeka za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama sprovodili istraživanja i proizvodili sastojke za ljekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protivotrove.

Američki general marinaca Džozef Danford rekao je u Vašingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje hemijskog i biološkog oružja.

Portparol Pentagona, general-pukovnik Kenet Mekenzi, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su "uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih vazdušnih prostora na svijetu".

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tokom obilaska koji je za novinare organizovala sirijska vlada. Srušeni nisu samo ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je "preživio" samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekad bile krovovi ili podovi vise pod čudnim uglovima.

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Na snimcima i fotografijama vide se ruševine, te spaljena vozila. Sirijci tvrde kako su im uništene laboratorije i obrazovni centar.

Pentagon je objavio kako su ciljali tri glavna hemijska centra u Siriji.