Netanjahu upozorio Iran: Blokadom ulaza u Crveno more, suočićete se sa vojnom koalicijom

"Ako Iran pokuša da blokira moreuz Bab el-Mandeb, ja sam ubijeđen da će se suočiti sa međunarodnom koalicijom odlučnom da ga zaustavi. Ta koalicija će uključivati Izrael i njegovo oružje"
2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2018. 08:31h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se njegova zemlja pridružiti međunarodnoj vojnoj koaliciji ukoliko Iran bude blokirao moreuz Bab el-Mandeb, poslije napada jemenskih pobunjenika na dva saudijska tankera u Crvenom moru.

Taj moruez, jedan od najaktivnijih pomorskih puteva u svijetu, ključan je za isporuke nafte iz zemalja Persijskog zaliva.

"Početkom nedjelje smo bili svjedoci sukoba s iranskim saveznicima koji su pokušali da blokiraju međunarodnu plovidbu u moreuzu na ulazu u Crveno more. Ako Iran pokuša da blokira moreuz Bab el-Mandeb, ja sam ubijeđen da će se suočiti sa međunarodnom koalicijom odlučnom da ga zaustavi. Ta koalicija će uključivati Izrael i njegovo oružje", rekao je juče Netanjahu na vojnoj ceremoniji.

Iran se smatra za glavnog neprijatelja Izraela i Netanjahu je više puta upozoravao na širenje iranskog vojnog prisustva u regionu.

Izrael pokušava da se približi arapskim zemljama igrajući na kartu zajedničkog neprijateljstva prema Iranu.

Bab el-Mandeb razdvaja Arabijsko poluostrvo i Rog Afrike, kao i Crveno more od Adenskog zaliva. Kroz njega prolaze tankeri iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka na putu za Evropu i dalje, preko Sueckog kanala.

Saudijska Arabija je 26. jula odlučila da obustavi transport nafte kroz Bab el-Mandeb, poslije napada jemenskih šiitskih pobunjenika Hutija na dva tankera.

Hutiji su juče objavili dvonedeljni prekid svojih pomorskih operacija.

Bonus video: