Vojni sud u Gazi osudio trojicu na smrt zbog ubistva komandira Hamasa

Fukaha je bio istaknuti član vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali, umješan u samoubilačke napade u kome su ubijene stotine Izraelaca tokom drugog palestinskog ustanka - intifade, protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine. On je ubijen u gradu Gazi krajem marta
0 komentar(a)
Palestinci osuđenici, Foto: Twitter
Palestinci osuđenici, Foto: Twitter
Ažurirano: 21.05.2017. 12:23h

Vojni sud u pojasu Gaze osudio je danas na smrt trojicu ljudi za njihovu umješanost u ubistvo visokog komandira Hamasa Mazena Fukahe koje taj pokret pripisije Izraelu.

Smrtna kazna je očekivana jer je lider Hamasa Ismail Hanije najavio čim je objavljeno njihovo hapšenje da će biti pogubljeni, podsjećaju izraelski mediji.

U utorak je islamistički Hamas održao konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da su tri Palestinca priznala svoju umješanost u ubistvo Fukahe i da je ono počinjeno po instrukcijama Izraela.

Komandir unutrašnjih bezbjednosnih snaga Hamasa Tafik Abu Naim rekao je da su troica osumnjičenih, dvojica iz Gaze i jedan sa Zapadne obale, priznali da su dobili instrukcije od izraelskog obavještajnog aparata da izvedu ubistvo. On je dodao da je agent koji je ubio Fukahu brižljivo odabran kako bi se skrenula pažnja sa odgovornosti Izraela za taj zločin.

Abu Naim je dodao da su osumnjičein priznali da su sakupljali informacije o aktivistima u vojnom krilu Hamasa.

"Izrael je odgovoran za smaknuće... To je akcija koja označava novu fazu u bavljenju Izraelom za palestinski bezbjednosni aparat”, rekao je Abu Naim.

Fukaha je bio istaknuti član vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali, umješan u samoubilačke napade u kome su ubijene stotine Izraelaca tokom drugog palestinskog ustanka - intifade, protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine. On je ubijen u gradu Gazi krajem marta.

Bio je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu i još 50 godina za planiranje samoubilačkog bombaškog napada na autobus na sjeveru Izraela 2002, u kome je ubijeno devet Izraelaca. Međutim, 2011. godine je pušten iz zatvora u okviru razmjene više od 1.000 palestinskih zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Bonus video: