ODGOVORNA ZA NEKE OD NAJUSPJEŠNIJIH SAJBER NAPADA?

Rojters: "Jedinica 180" je posebna ćelija obavještajne agencije Sjeverne Koreje za sajber napade

Bivši profesor informatike Kim Heung-kvang, koji je prebjegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Sjevernoj Koreji, tvrdi da je sajber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizovala "Jedinica 180" koja je dio Generalnog izviđačkog biroa
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, haker, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2017. 08:06h

Najveća sjevernokorejska obavještajna agencija ima posebnu ćeliju "Jedinica 180" koja je vjerovatno odgovorna za neke od najsmjelijih i najuspješnijih sajber napada.

To piše Rojters pozivajući se na osobe prebjegle u Južnu Koreju, zvaničnike i stručnjake za bezbjednost interneta.

Sjeverna Koreja okrivljena je prethodnih godina za niz onlajn napada, uglavnom na finansijske mreže u SAD, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

Stručnjaci za sajber bezbjednost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli da povežu Sjevernu Koreju sa sajber napadom virusom "VonaKraj" koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati "otkup" kojim je zahvaćeno više od 300.000 kompjutera u 150 zemalja ranije ovog mjeseca.

Pjongjang je te optužbe nazvao "besmislenim".

Srž optužbi protiv Pjongjanga je povezanost sa hakerskom grupom "Lazarus" koji se povezuje sa prošlogodišnjim sajber napadom na centralnu banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milion dolara, i napadom na holivudski studio kompanije "Soni" 2014. godine.

Američka vlada optužila je Sjevernu Koreju za hakerski napad na "Soni", a pojedini američki zvaničnici rekli su da tužilaštvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.

Međutim, nisu pronađeni ubjedljivi dokazi, a nisu podignute ni krivične optužbe.

Sjeverna Koreja je negirala odgovornost za napade na studio "Sonija" i banku.

Bivši profesor informatike Kim Heung-kvang, koji je prebjegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Sjevernoj Koreji, tvrdi da je sajber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizovala "Jedinica 180" koja je dio Generalnog izviđačkog biroa, najveće obavještajne agencije Pjongjanga u inostranstvu.

Preporučujemo za Vas