"OBUSTAVITE I PROBE BALISTIČKIH RAKETA"

Tilerson Rohaniju: Iran sada ima priliku da prekine sa podrškom teroristima

1 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2017. 18:28h

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je danas predsjednika Irana Hasana Rohanija koji je pobijedio na izborima, da okonča finansijsku podršku terorističkih grupa i obustavi probe balističkih raketa.

Tilerson koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji zajedno sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, rekao je da Rohani "sada ima priliku da prekine podršku" tim grupama koje destabilizuju region, prenijela je agencija AP.

Šef američke diplomatije je izrazio nadu da će Rohani obustaviti probe balističkih raketa, prenio je Frans pres.

Iran je danas proširio sankcije protiv još devet kompanija, organizacija i pojedinaca povezanih sa SAD, kao uzvratnu mjeru za nove sankcije koje su SAD uvele Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa je u februaru uvela sankcije protiv više od 20 pojedinaca i kompanija povezanih s Iranom zbog toga što je Teheran izveo probu balističke rakete. Iran je reagovao u martu uvođenjem sličnih mjera.

SAD su prije tri dana uvele nove sankcije protiv još sedam firmi vezanih sa iranskim balističkim programom. Tog dana su SAD istovremeno saopštile da su produžile odluku o ukidanju oštrih sankcija Teheranu što je dogovoreno poslije postizanja istorijskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tilerson nije danas želio da komentariše izbore u Iranu rekavši samo da Iran, pored obustave balističkih proba i podrške terorizmu, treba da obnovi slobodu govora.

Odnosi SAD i Irana su posebno zategnuti od dolaska Trampa na vlast, koji se danas nalazi u Saudijskoj Arabiji, koja je regionalni rival Iranu.

Preporučujemo za Vas