Iranski zvaničnici: Trampovo upozorenje je psihološki rat

Iranska državna novinska agencija IRNA odbacila je Trampov tvit upozorenja Rohaniju, u celini napisan velikim slovima, kao "pasivnu reakciju" na Rohanijeve riječi
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 08:55h

Visoki iranski oficir izjavio je da upozorenje američkog predsjednika Donalda Trampa da će se Iran suočiti sa "strašnim posljedicama" ako bude prijetio SAD, nije ništa drugo do "psihološki rat". Šef paravojnih dobrovoljačkih jedinica Revolucionarne garde general Golam Hosein Gejbparvar rekao je da se Tramp "neće usuditi" da preduzme vojne akcije protiv Irana, prenosi iranska agencija ISNA. Iranski poslanik Hešmatolah Falahatpišeh izjavio je da ne vjeruje da će doći do vojnog sukoba Irana i SAD, uprkos sve oštrijoj retorici. On je rekao da Tramp i predsjednik Irana Hasan Rohani "razgovaraju putem obraćanja jer su zvanični diplomatski kanali zatvoreni", zbog prekida diplomatskih odnosa od 1979. godine. Falatpišeh je rekao da, za razliku od Sjeverne Koreje, "Iran nikada nije krenuo putem nuklearne bombe" i da je zbog toga "Iran ljut, pošto je Tramp na diplomatske aktivnosti Teherana reagovao povlačenjem SAD iz nuklearnog sporazuma". Iranska državna novinska agencija IRNA odbacila je Trampov tvit upozorenja Rohaniju, u celini napisan velikim slovima, kao "pasivnu reakciju" na Rohanijeve riječi.

IRNA je takodje navela da je Trampov tvit samo oponašanje iranskog ministra spoljnih poslova Muhameda Džavada Zarifa koji je u prošlosti upozoravao Zapad da "nikada ne prijeti Irancu". Iranski predsjednik Rohani juče je izjavio da "Amerikanac mora dobro da shvati da je mir sa Iranom majka svih mirova, a rat sa Iranom majka svih ratova". Tramp je na Rohanijevu izjavu odgovorio tvitom napisanim velikim slovima: "Nikada više nemojte prijetiti SAD ili ćete se suočiti s posljedicama kakve je malo ko u istoriji doživio. Više nijesmo zemlja koja će da prihvata vaše poremećene poruke nasilja i smrti".

Preporučujemo za Vas