SAD šalju još jedan nosač aviona ka Korejskom poluostrvu

Kada stigne u region Korejskog poluostrva, ovaj nosač aviona će izvesti niz vježbi obuke, ali će fokus biti na potvrđivanju sposobnosti da bezbjedno lansira i primi avion, saopštila je američka mornarica
0 komentar(a)
nosač aviona Ronald Regan, Foto: Reuters
nosač aviona Ronald Regan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2017. 08:11h

Američka mornarica šalje nosač aviona "USS Ronald Regan" ka Korejskom poluostrvu gdje će izvesti vježbe zajedno sa još jednim nosačem aviona snaga SAD, "USS Karl Vilkinson", u jeku tenzija u regionu, rekla su za CNN dva američka vojna zvaničnika.

Kako prenosi Tanjug, do ovog poteza došlo je samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja napravila značajan korak naprijed u svom raketnom programu poslije lansiranja projektila koji je "uspio da kontrolisano uđe u Zemljinu nižu atmosferu, umjesto da se vrati nazad i padne na površinu", prema preliminarnoj obavještajnoj analizi SAD.

Novi nosač je krenuo ka Korejskom poluostrvu u utorak iz luke Jokosuka u Japanu, saopštila je američka mornarica.

"Poslije dugog perioda održavanja u luci, moramo da osiguramo da su ''Ronald Regan'' i ostatak jurišne grupe adekvatno integrisani", saopštio je kontraadmiral Čarls Vilijams.

Kada stigne u region Korejskog poluostrva, ovaj nosač aviona će izvesti niz vježbi obuke, ali će fokus biti na potvrđivanju sposobnosti da bezbjedno lansira i primi avion, saopštila je američka mornarica.

Vojni zvaničnici nisu komentarisali pitanje koliko dugo će dva nosača aviona biti tamo, ali se očekuje da će "Regan" na kraju zamijeniti "Vilkinsona" u tom regionu.

Nosač aviona "Ronald Regan", klase "Nimic", ima posadu od 4.539 članova i opremljen je sa oko 60 aviona, precizirala je mornarica.

Ovo plovilo je poručeno 2003. godine i koštalo je oko 8,5 milijardi dolara, navodi CNN.

Bonus video: