Iranci biraju novog predsednika

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, biće drugi glasanja, ali se ocjenjuje da je to malo vjerovatno, pošto je većina kandidata odustala
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2017. 06:01h

Više od 56 miliona Iranaca danas bira novog predsjednika na izborima na kojem je aktuelnom šefu države Hasanu Rohaniju glavni protivnik konzervativni Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju.

Izbori se održavaju u atmosferi napetih odnosa zemlje sa SAD od dolaska američkog predsjednika Donalda Trampa na vlasti, koji će u subotu, kada budu saopšteni rezutati izbora boraviti u Saudijskoj Arabiji, glavnom regionalnom rivalu Irana.

Rohani (68), pripadnik umjerene struje, izabran je u prvom krugu izbora 2013. godine za četvorogodišnji mandat. Ustav mu omogućava još jedan mandat.

Uz podršku vrhovnog vjerskog, Rohani je uspješno vodio pregovore sa šest velikih sila o spornom iranskom nuklearnom programu. Ti pregovori su doveli u julu 2015. godine do istorijskog sporazuma kojim je ukinut dio međunarodnih sankcija Iranu.

Konzervativni Raisi (53) je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost", ali ne dovodi u pitanje sam sporazum. Njegova poziciju bi mogla biti ojačana novim sankcijama koje su SAD danas uvele Iranu zbog program razvoja balističkih projektila.

Iako se predsjednik države u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na međunarodnoj sceni, šef države mora da se drži političkih smjernica koje propisuje vrhovni vjerski vođa.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, biće drugi glasanja, ali se ocjenjuje da je to malo vjerovatno, pošto je većina kandidata odustala. Prema nezvaničnim anketama, Rohani ima prednost.

Bonus video: