Tramp od Izraela dobio tajne podatke koje je proslijedio Rusima

Otkrivanje osjetljivih izraelskih podataka Rusiji moglo bi da našteti odnosima SAD i Izraela, pogotovo što bi Rusija mogla da ih proslijedi Iranu, najvećoj izraelskoj prijetnji na Bliskom istoku
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Sergej Lavrov, Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.05.2017. 19:17h

Tajni obaveštajni podaci koje je američki predsjednik Donald Tramp prenio ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Bijeloj kući prošle nedjelje dobijeni su od Izraela, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika.

Tramp je na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom 10. maja, otkrio obavještajne podatke o terorističkim planovima Islamske države, a bar neke od tih informacija SAD su dobile od Izraela, rekli su jedan bivši i jedan aktuelni američki zvaničnik.

Neimenovani zvaničnici naveli su i da je Izrael prethodno tražio od SAD da pažljivo rukuju tim obavještajnim podacima, prenio je Njujork tajms.

Prema navodima koje je list objavio na svom sajtu, otkrivanje osjetljivih izraelskih podataka Rusiji moglo bi da našteti odnosima SAD i Izraela, pogotovo što bi Rusija mogla da ih proslijedi Iranu, najvećoj izraelskoj prijetnji na Bliskom istoku.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD i glavni izvor obavještajnih podataka na Bliskom istoku, a izraelski zvaničnici nisu potvrdili da je ta država bila izvor informacija koje je Tramp podijelio s Rusima.

Ambasador Izraela u SAD Ron Dermer potvrdio je u izjavi za Njujork tajms da će dvije zemlje održati bliske odnose u borbi protiv terorizma.

"Izrael ima puno povjerenje u odnos sa SAD kada je riječ o međusobnom dijeljenju obavještajnih podataka i raduje se produbljivanju tog odnosa u predstojećim godinama", izjavio je Dermer.

Bonus video: