Sirijska vlada demantuje optužbe SAD o masovnim ubijanjima zatvorenika

Stejt department je saopštio juče da vjeruje da se oko 50 zatvorenika vješa dnevno u sirijskom vojnom zatvoru Saidnaja, koji se nalazi oko 45 minuta vožnje sjeverno od glavnog grada Damaska
0 komentar(a)
Sirija zatvor, Foto: Reuters
Sirija zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 13:58h

Sirijska vlada "kategorički" je danas demantovala optužbe SAD o masovnim ubijanjima zatvorenika, uključujući i pogubljenjima političkih protivnika i spaljivanjem njihovih tijela u krematorijumu da bi se sakrili dokazi.

Ministarstvo spoljnih poslova u Damasku opisalo je optužbe američkog Stejt departmenta kao "novi holivudski scenario" i "laži" koje se koriste da opravdaju američku "agresiju i intervenciju".

"Te optužbe su potpuno neosnovane i proizvod su mašte te administracije i njenih službenika", navelo je ministarstvo u saopštenju koje je prenijela zvanična agencija Sana.

Zapadni monitori i grupe za nadzor saopštile su ranije da su sakupili dokaze o masovnim ubijanjima u državnim zatvorima u Siriji, međutim do sada nije bilo potkrijepljenih navoda o upotrebi krematorijuma.

Stejt department je saopštio juče da vjeruje da se oko 50 zatvorenika vješa dnevno u sirijskom vojnom zatvoru Saidnaja, koji se nalazi oko 45 minuta vožnje sjeverno od glavnog grada Damaska. Kako se navodi, krematorijum se koristi da se sakriju dokazi o razmjerama pogubljenja.

Stejt department je objavio fotografije snimljene iz satelita koje prema navodima američkog ministarstva pokazuju zgradu u zatvorskom kompleksu prilagođenu za krematorijum. Fotografije su snimljene tokom nekoliko godina, počevši od 2013. Sa tih snimaka je upravo skinuta oznaka "povjerljivo".

Bonus video: