Tramp: Imam potpuno pravo da podijelim informacije sa Rusima

Njegov komentar uslijedio je dan nakon što su mediji objavili da je Tramp navodno podijelio osjetljive obaveštajne informacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim tokom njegove posjete Bijeloj kući prošle sedmice
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 13:47h

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je danas da je imao apsolutno pravo da podijeli osjetljive informacije sa Rusijom na sastanku u Bijeloj kući i poručio da je želio da pomogne Moskvi u borbi protiv Islamske države i terorizma.

"Kao predsjednik, želio sam da podijelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i bezbjednosti avio letova", napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Njegov komentar uslijedio je dan nakon što su mediji objavili da je Tramp navodno podijelio osjetljive obaveštajne informacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim tokom njegove posjete Bijeloj kući prošle sedmice i ambasadorom Rusije u Vašingtonu Sergejem Kisljakom.

Tramp je naglasio da je to učinio iz humanitarnih razloga, prenio je AFP.

"Pored toga, želim da Rusija u velikoj mjeri pojača svoju borbu protiv Islamske države i terorizma", naveo je Tramp.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima povjerljivu informaciju tokom posjete Lavrova Vašingtonu.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje "još jedna izmišljotina".

"Vašington post" je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je Tramp otkrio veoma povjerljivu informaciju Lavrovu tokom njihovog susreta o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obavještajni izvor.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i Kisljaku, obezbijedio partner SAD preko veoma osjetljivog obavještajnog partnerskog sporazuma.

Bonus video: