TRAMPOV SAVJETNIK ZA UNUTRAŠNJU BEZBJEDNOST PORUČIO"

"Ne upirite prst u NSA već u hakere"

Od petka, procjenjuje se da je virus zarazio oko 300.000 računara u 150 zemalja, navodi AP. Korisnički fajlovi u bolnicama, kompanijama i vladinim agencijama zaključani su, a hakeri traže otkup
66 pregleda 1 komentar(a)
Tom Bosert, Foto: Reuters
Tom Bosert, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 10:06h

Savjetnik za unutrašnju bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa, Tom Bosert poručio je onima koji krive obavještajne agencije za sajber napade da ne upiru prst u Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA) već u hakere.

Od petka, procjenjuje se da je virus zarazio oko 300.000 računara u 150 zemalja, navodi AP. Korisnički fajlovi u bolnicama, kompanijama i vladinim agencijama zaključani su, a hakeri traže otkup.

Eksperti za sajber bezbjednost kažu da su hakeri iskoristili propust u softveru Majkrosofta, koji je otkrila NSA. Hakeri su za propust saznali kroz procurjele dokumente koji su se pojavili na internetu.

Potpredsjednik Majkrosofta i savjetodavac, Bred Smit, dijelom je okrivio vladu SAD i njene obavještajne agencije, za koje kaže da "sakupljaju" softverski kod koji kasnije hakeri mogu da iskoriste.

"Vidjeli smo da propuste koje skladišti CIA objavi Vikiliks, a sada je ovaj propust, ukraden od NSA, pogodio mušterije širom sveta", rekao je Smit.

Bosert je, međutim, branio NSA. "To nije alatka koju je NSA razvila da zaključava podatke i traži novac", rekao je Bosert novinarima u ponedjeljak.