"MALVER ĆE SE OSVETITI ŠPIJUNIMA"

Putin: Rusija nema nikakve veze s virusom, osvetiće se autorima

„Želim da potvrdim da smo kategorično protiv širenja kluba nuklearnih sila, uključujući i zbog Korejskog poluostrva i Sjeverne Koreje. Naš stav je dobro poznat i našim partnerima i svetu i Sjevernoj Koreji. Mi smo protiv toga i vjerujemo da je to kontraproduktivno, štetno i opasno“, istakao je Putin
0 komentar(a)
Vladimir  Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2017. 11:56h

Rusija nije pretrpela značajnu štetu u globalnom sajber napadu, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Pekingu.

„Mi nismo imali značajnije štete, ni naše institucije, ni bankarski ni sistemi zdravstvene zaštite. Ali, u principu je uznemirujuće, u tome nema ničeg dobrog, to je pitanje koje izaziva zabrinutost“, rekao je Putin govoreći o posljedicama sajber napada u Rusiji.

„Što se tiče izvora tih prijetnji, po mom mišljenju, rukovodstvo Majkrosofta je izdalo direktno saopštenje o tome. Oni su rekli da su primarni izvor tog virusa obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država, a Rusija sa time nema apsolutno nikakve veze“, rekao je ruski predsjednik.

„’Duh‘ sajber virusa, kojeg su, između ostalog, pustile iz lampe i obavještajne službe, može da nanese štetu i samim autorima i stvaraocima. O zaštiti od takvih pojava treba da se raspravlja na ozbiljnom političkom nivou“, dodao je ruski predsjednik.

Ne nuklearnom oružju

Rusija je protiv bilo koje države koja želi da se domogne nuklearnog oružja, rekao je Putin komentarišući nuklearno pitanje Sjeverne Koreje.

„Nuklearni testovi i raketne probe su neprihvatljivi. Moramo naći mirno rješenje.“

„Želim da potvrdim da smo kategorično protiv širenja kluba nuklearnih sila, uključujući i zbog Korejskog poluostrva i Sjeverne Koreje. Naš stav je dobro poznat i našim partnerima i svetu i Sjevernoj Koreji. Mi smo protiv toga i vjerujemo da je to kontraproduktivno, štetno i opasno“, istakao je Putin.

Raketna proba Sjeverne Koreje nije bila prijetnja za Rusiju, iako ima provokativni efekat i u tome nema ništa dobro, rekao je predsjednik Rusije.

„Ovo lansiranje za nas nije predstavljalo neposrednu prijetnju. Ali to, naravno, razvija sukob i u njemu nema ničeg dobrog“, istakao je Putin.

O situaciji u Siriji

Na pitanje novinara o situaciji u Siriji, Putin je izjavio da nasilno zbacivanje režima i invazije na druge zemlje izazivaju trku u naoružanju.

„Svjesni smo da ono što u posljednje vrijeme primjećujemo u svijetu, odnosno, grubo kršenje međunarodnog prava i invazija na teritoriju stranih država, promjena režima, podstiče trku u naoružanju“, rekao je Putin.

„S tim u vezi moramo da postupamo sveobuhvatnije, da jačamo sistem međunarodnih garancija“, dodao je ruski lider.

Politička borba u SAD

Unutrašnja politička borba u SAD stvara određenu nervozu u politici i ekonomiji, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„U uslovima kada u najvećim vodećim političkim i ekonomskim centrima vidimo sve veći broj elemenata neizvjesnosti, na primjer, u SAD se nastavlja oštra unutrašnja politička borba, to stvara određenu nervozu ne samo u politici, već i u ekonomiji“, rekao je Putin.

„U Evropskoj uniji svi zabrinuto posmatraju šta će se desiti sa ’bregzitom‘, kako će on teći i kakvi će biti rezultati“, dodao je on.

Saradnja sa Kinom

Govoreći o saradnji sa Kinom, Putin je najavio da će Rusija i Kina povećavati saradnju u oblasti svemira.

„Mi sarađujemo u svemiru prilično uspješno i postoje sve šanse da tu saradnju povećamo. Na dnevnom redu je izvoz naših raketnih motora u Kinu“, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Ruski predsjednik je istakao da je glavna oblast saradnje energetika i dodao da će Rusija i Kina sarađivati u oblasti tečnog prirodnog gasa.

Putin je rekao da je Rusija je otvorena za saradnju sa bilo kojom državom, kao i da je Kina takođe pokazala takvu otvorenost.

Upitan o navodnom riziku da će kineska ekonomija progutati Rusiju, Putin je rekao da „Rusija nije zemlja koja se nečega boji, a akcije Kine nemaju to za cilj“.

Učešće na predsjedničkim izborima u Rusiji

Govoreći o učešću na predsjedničkim izborima u Rusiji 2018. godine, ruski predsjednik izjavio je da smatra da je prerano da se govori o mogućnosti njegovog učešća u predizbornoj trci.

Novinari su Putina podsjetili da je prije pola godine, odgovarajući na pitanje o učešću na predsjedničkim izborima, izjavio da za odgovor na to pitanje treba da prođe vrijeme, pa su se zainteresovali „da li je vrijeme prošlo“.

„Ne“, odgovorio je ruski lider.

Podrška Kurdima u Siriji

Na pitanje da li Rusija snabdjeva kurdske borce u Siriji oružjem, Putin je rekao da Moskva, za razliku od SAD, to ne radi.

Međutim, Moskva smatra da ima pravo da održava radne kontakte sa kurdskim formacijama u Siriji, istakao je Putin odgovarajući na pitanje o primjedbama Ankare u vezi sa saradnjom sa kurdskim grupama koje ona smatra terorističkim.

Ruski predsjednik rekao je da Rusija ne smatra da bi trebalo da se intenzivira rad na rešavanju kurdskog pitanja i dodao da je o tome razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Putin je naglasio da je najvažnija stvar da se konsoliduje prekid vatre koji je trenutno na snazi u Siriji.

Predsjednik Rusije je na konferenciji za medije govorio i o projektima Rusije na Dalekom istoku, kao i o saradnji sa stranim partnerima u njihovoj realizaciji.

Putin i njegov kineski kolega Si Đinping najavili su da će sljedeći sastanak u formatu foruma Puta svile biti održan 2019. godine.

Prvog dana foruma Putin je prisustvovao svečanom otvaranju na kojem je održao govor, na marginama foruma je održao sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsjednikom Češke Milošem Zemanom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, a takođe je razgovarao i sa predsjednicima Turske, Kirgistana i Uzbekistana.

Kina je 2013. godine najavila novu strategiju ekonomskog razvoja „Jedan pojas — jedan put“ čiji je cilj stvaranje infrastrukture i uspostavljanje odnosa između zemalja Evroazije.

Preporučujemo za Vas