"Najprije morate da uđete u glavu Kim Džong Una"

"On je nenormalno zabrinut za sve i svašta što se događa oko njega”, rekla je američka predstavnica pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2017. 10:03h

Posljednje testiranje balističke rakete koje je izvela Sjeverna Koreja uzrokovano je paranojom lidera te zemlje Kima Džong Una.

To je izjavila američka predstavnica pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Ona je dodala da takvim potezima Sjeverna Koreja umanjuje svoje šanse za direktne pregovore sa SAD.

„Testiranje raketa nije način da se dođe do sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom jer on na to neće pristati“, rekla je Hejli za „ABC Njuz“.

„Dokle god Kim Džong Un ne prihvati naše uslove, neće doći do sastanka s njim“, istakla je ona.

Severna Koreja ispalila je u nedjelju novu vrstu rakete koja može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu. Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un "obećao" je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi sjevernokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu.

Vašington neprestano upozorava Sjevernu Koreju da obustavi dalje provokacije, spominjući i vojnu intervenciju zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Međutim, američki predsjednik Donald Tramp nazvao je Kim Džong Una “prilično pametnim likom”, dodavši da bi mu bila čast da sa njim održi sastanak.

Diplomate iz obje zemlje nedjeljama govore da su direktni razgovori Trampa i Kima mogući.

Hejli, pak, smatra da su testiranja raketa odraz psihičkih problema sjevernokoreskog lidera.

“Mislim da najprije morate da uđete u glavu Kim Džong Una koja je u stanju paranoje: On je nenormalno zabrinut za sve i svašta što se događa oko njega”, rekla je ona.

Naglasila je da će Vašington nastaviti da “pritiska” Kima i Sjevernu Koreju.

“On to osjeća. On to apsolutno osjeća i mi ćemo nastaviti, bilo sankcijama, bilo saopštenjima, radićemo sve što možemo”, zaključila je.

Bonus video: