Lokalni izbori na Zapadnoj obali: Slab rezultat Fataha, opala popularnost zbog nepotizma, korupcije...

Izbori održani u subotu su bila rijetka prilika za glasanje, imajući u vidu da predsjedničkih i parlamentarnih izbora nije bilo više od jedne decenije
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2017. 09:30h

Partija Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa postigla je slab rezultat na lokalnim izborima širom Zapadne obale, iako u njima nije učestvovao rivalski Hamas, pokazali su danas objavljeni rezultati.

To je odraz nezadovoljstva javnosti Abasom i Fatahom, čija je popularnost opala zbog slabe ekonomije, nepotizma i neostvarene težnje za nezavisnošću.

Ipak izbori održani u subotu su bila rijetka prilika za glasanje, imajući u vidu da predsjedničkih i parlamentarnih izbora nije bilo više od jedne decenije.

Abasova partija praktično nije imala protivnika, ali rezultati pokazuju da je podrška toj partiji, koja je domirala palestinskom politikom pola vijeka, jako opala.

Glasalo je samo 53 odsto Palestinaca sa pravom glasa.

U Hebronu, najvećem gradu na Zapadnoj obali i uporištu Hamasa, Fatah je osvojio samo sedam od 15 mjesta.

U Nablusu, drugom velikom gradu, Fatah je osvojio 11 od 15 mjesta, ali samo nakon formiranja saveza s islamskim kandidatima. Tamo je odziv bio samo 21 procenat.

Fatah je izvojevao jasnu pobjedu samo u dva velika grada Dženinu i Jerihonu.

U nekim mjestima Fatah nije imao dovoljno kandidata da sastavi listu, pa su političari iz te partije kandidovali kao nezavisni.

Na Zapadnoj obali živi oko 2,2 miliona stanovnika od kojih oko 767.000 ima pravo glasa.

Oko 300.00 stanovnika istočnog Jerusalima nije učestvovalo u glasanju.

Abas inače kontroliše samo Zapadnu obalu, dok pojasom Gaze drugom palestinskom teritorijom uz Sredozemno more, vlada islamski Hamas koji je pobijedio na parlamentarnim izborima 2006. godine.

Sljedeće godine je silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne Fatahu.

Svi pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske partije nisu urodili plodom.

Planirano je da se Hamas i Fatah suoče na izborima na obe teritorije prošle godine, ali su rivalske frakcije jedna drugoj diskvalfikovavale kandidate.

Fatah je održao sam izbore na Zapadnoj obali, kako bi obnovio legitimitet.

Abas je predsjednik više od decenije, a mandat mu je četiri godine.

Bonus video: