HONG KONG ODBIO MOLBU ZA ZAŠTITOM

Izbjeglice koje su skrivale Snoudena u problemima: Prijeti im deportacija

"Odluka je potpuno nerazumna", rekao je njihov advokat Robert Tibo novinarima, rekavši da su procedure bile nefer prema njegovim klijentima
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 12:59h

Grupi izbjeglica koja je skrivala odbjeglog uzbunjivača Edvarda Snoudena u Hong Kongu preti deportacija, nakon što je taj grad odbio njihovu molbu za zaštitom.

Filipinske i šrilankanske izbjeglice pomogle su bivšem pripadniku Nacionalne bezbjednosne agencije SAD da izbjegne vlasti 2013. godine tako što su ga skrivali u svojim pretrpanim domovima u Hong Kongu.

Oni su proveli su godine nadajući se da će vlada uvažiti njihove slučajeve i spasti ih od deportacije, jer tvrde da ih u njihovim zemljama progone. Međutim, imigracione vlasti odbacile su danas njihov zahtjev za zaštitu. 

"Odluka je potpuno nerazumna", rekao je njihov advokat Robert Tibo novinarima, rekavši da su procedure bile nefer prema njegovim klijentima. 

Tibo kaže da su zahtjevi odbačeni zbog procjene da su njihove matične zemlje bezbjedne, uprkos tome što su izbjeglice rekle da su u tim zemljama mučeni i da ih očekuje progon, prenosi AFP. 

Izbjeglice su ranije rekle da su ih vlasti posebno ispitivale o njihovim vezama sa Snoudenom. "Sada imamo manje od dvije nedjelje da podnesemo žalbu, prije nego što deportuju porodice", navodi vidno uzrujan Tibo, prenosi AFP. 

On kaže da postoji rizik da će njegovi klijenti biti pritvoreni, a da će starateljstvo nad djecom preuzeti vlada. 

Nakon što je napustio hotel u Hong Kongu, Snouden je proveo dvije nedjelje sa izbjeglicama, iz straha da bi mogao da bude pronađen, a izbjegličke priče objavljene su tek prošle godine.

Preporučujemo za Vas