"UNIŠTAVANJA BI BILO KRŠENJE ZAKONA"

Američki senatori pozivaju Trampa: Predaj snimke razgovora s Komijem

"Ukoliko snimci ne postoje, on bi trebalo da se izvini i Komiju i američkom narodu jer ih je doveo u zabludu", rekao je senator Čarls Šumer za CNN
68 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2017. 08:37h

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Dežava (SAD) Donald Tramp upozorio bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija da se ne obraća medijima i da mu je bolje da se nada da ne postoje snimci njihovih razgovora, visoko pozicionirani američki poslanici pozvali su Trampa da preda sve snimke razgovora sa Komijem.

Lider demokrata u američkom Senatu Čarls Šumer upozorio je Trampa da bi uništavanje snimaka bilo kršenje zakona, prenio je BBC.

"Ukoliko snimci ne postoje, on bi trebalo da se izvini i Komiju i američkom narodu jer ih je doveo u zabludu", rekao je Šumer za CNN.

Kako Bijela kuća nije niti potvrdila niti negirala da postoje bilo kakvi snimci, republikanski senator Lindzi Grejem pozvao je Bijelu kuću da raščisti da li snimci postoje.

Komentari su uslijedili nakon što je Tramp upozorio prošle nedjelje Komija, putem svog naloga na Tviteru, da se "bolje nada" da ne postoje snimci njihovih razgovora prije nego što počne da razgovara sa novinarima.

Kako je ranije prenio AP, Šumer je najavio mogućnost da njegova stranka pokuša da stopira izbor kandidata kojeg bi predsjednik SAD Donald Tramp predložio za novog direktora FBI.

Šumer je kazao da bi izbor bio zaustavljen sve dok Trampova administracija ne bi pristala da specijalni tužilac istraži miješanje Rusije u američke prošlogodišnje predsjedničke izbore i moguće veze te zemlje sa Trampovom predizbornom kampanjom.

Tramp je u utorak smijenio Komija, navodeći da nije sposoban efikasno da vodi FBI.

Komija je za šefa te službe postavio 2013. godine bivši predsjednik Barak Obama.

Kao šef FBI, Komi je nadgledao istragu o navodnim vezama Trampovog izbornog tima i Rusije.

Preporučujemo za Vas