Sjeverna Koreja: Teroristička zavjera SAD i Južne Koreje je objava rata

U saopštenju misije se navodi da će korejskom antiterorističkom ofanzivom započeti "uklanjanje obaveštajnih i zavjereničkih organizacija SAD i Južne Koreje", prenosi AP
58 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2017. 06:27h

Misija Sjeverne Koreje pri UN saopštila je da je "teroristička zavjera" SAD i Južne Koreje da ubiju sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, "objava rata".

U saopštenju misije se navodi da će korejskom antiterorističkom ofanzivom započeti "uklanjanje obavještajnih i zavjereničkih organizacija SAD i Južne Koreje", prenosi AP.

Kako se navodi, sjevernokorejske vlada je odlučna da "progoni i nemilosrdno uništava svakog terorističkog manijaka CIA i južnokorejske obavještajne službe", i tvrdi da su organizatori "infiltrirali teroristu" u zemlju sa opremom za satelitsku komunikaciju.

Prošle nedjelje Sjeverna Koreja je optužila CIA da je "skovala zavjeru" sa Južnom Korejom da ubiju sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una hemijskim oružjem.

Poslali protestnu notu Kongresu SAD zbog sankcija

Parlament Sjeverne Koreje poslao je protestno pismo američkom predstavničkom domu zbog njihovog novog paketa sankcija protiv Pjongjanga, prenose danas sjevernokorejski državni mediji.

Sankcije donjeg doma američkog Kongresa osuđuju se kao "gnusni akt protiv čovječnosti" u pismu Spoljnopolitičkog odbora sjevernokorejskog parlamenta.

Nije neuobičajeno da Pjongjang osuđuje poteze Vašingtona u kojima se Sjeverna Koreja sankcioniše, ali se rijetko dešava da se direktno uputi protestna nota Kongresu SAD, navodi agencija AP.

Kako piše ova agencija, nije jasno kako je protestno pismo prenijeto, pošto Sjeverna Koreja i SAD nemaju diplomatske odnose niti zvanične kanale komunikacije. U izvještaju sjevernokorejske agencije KCNA navodi se da je protestno pismo upućeno danas.

Donji dom američkog Kongresa usvojio je paket sankcije protiv Sjeverne Koreje 4. maja.

Bonus video: