Kremlj: Odluka o smjeni FBI šefa nema veze s Rusijom

Bijela kuća je ranije danas saopštila da je otpustila Komija na preporuku državnog tužioca Džefa Sešnsa i njegovog zamjenika Roda Rozenštajna i da će potraga za novim šefom FBI-a početi odmah
0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Beta-AP
Džejms Komi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.05.2017. 14:43h

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je odluka predsjednika SAD da smijeni direktora Federalne obavještajne službe njegova nezavisna odluka i da nije imala nikakve veze s Rusijom.

Odluka Donalda Trampa da smijeni Džejmsa Komija, koji je vodio istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u izbore za američkog predsjednika, unutrašnja je stvar SAD i neće uticati na odnose Moskve i Vašingtona, rekao je Peskov.

"To je nezavisna odluka američkog predsjednika i nije imala i ne bi trebalo da ima ništa s Rusijom", izjavio je portparol Vladimira Putina. Bijela kuća je ranije danas saopštila da je otpustila Komija na preporuku državnog tužioca Džefa Sešnsa i njegovog zamjenika Roda Rozenštajna i da će potraga za novim šefom FBI-a početi odmah. Komi je bio zadužen za istragu o mogućem ruskom miješanju u tok izbora za predsjedika SAD, kao i o hakerskom napadu na izborni štab demokratske kandidatkinje Hilari Klinton za vrijeme izborne kampanje.

Tilerson zahvalio Lavrovu na posjeti

Američki državni sekretar Reks Tilerson zahvalio se danas ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu što je došao u Vašington na razgovore sa zvaničnicima SAD.

Tilerson i Lavrov su se sastali u Stejt departmentu a zatim će se šef ruske diplomatije u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Tilerson je rekao da je sastanak sa Lavrovom prilika da se "nastavi dijalog" i "razmjena gledišta" započeti u Moskvi prošlog mjeseca, kada je Tilerson rekao da su odnosi SAD i Rusije na veoma niskom nivou i da moraju biti poboljšani.

Tokom fotografisanja uoči sastanka, novinari su pitali Lavrova da prokomentariše to što je Tramp smijenio šefa FBI Džejmsa Komija.

"Otpušten je? Šalite se. Šalite se", rekao je Lavrov, odmahnuo rukom i izašao iz sobe zajedno s Tilersonom.

Bonus video: