OGLASILI POVODOM PRIVOĐENJA PJONGJANGU

SAD: Bezbjednost američkih državljana jedan od prioriteta Stejt departmenta

Još tri američka državljanina trenutno se nalaze u zatvoru u Sjevernoj Koreji
0 komentar(a)
Pjongjang slavlje, Foto: Beta/AP
Pjongjang slavlje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2017. 17:05h

Sjedinjene Države su upoznate sa izvještajima o tome da je američki državljanin priveden u Sjevernoj Koreji i preko ambasade Švedske u Pjongjangu će raditi na slučaju, saopštio je danas Stejt department.

"Bezbjednost američkih državljana je jedan od prioriteta Stejt departmenta", navodi se još u saopštenju, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja uhapsila je američkog državljanina, drugog za 15 dana, optuženog za "neprijateljsko djelovanje", javila je danas sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Američki državljanin Kim Hak-song uhapšen je juče pod sumnjom da je "djelovao protiv džave" i detaljna istraga ispituje zločine za koje je osumnjičen, navela je agencija. On je radio na Univerzitetu Pjongjanga za nauku i tehnologiju.

Još tri američka državljanina trenutno se nalaze u zatvoru u Sjevernoj Koreji, uključujući Kim Sang-duka, koji je predavao na istom univerzitetu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Kim Sang-duk uhapšen je u aprilu zbog navodnog pokušaja da "svrgne" vladu.

Prošle godine Sjeverna Koreja osudila je američkog državljanina Kim Dong-čula na 10 godina zatvora zbog špijuniranja, i američkog studenta Ota Vormbijera na 15 godina zatvora zbog pokušaja krađe jednog znaka iz hotela.

SAD su ranije optužile Sjevernu Koreju da privodi njihove državljane da bi ih koristila kao pione.

Preporučujemo za Vas