BIVŠI PREMIJER NA ČELU

Hamas potvrdio: Hanije novi glavni vođa

Hamas j nedavno odbacio direktan poziv na uništenje Izraela, ali mu je i dalje krajnji cij oslobađanje čitave istorijske Palestine koja uključuje današnji Izrael
0 komentar(a)
Ismail Hanije, Foto: Beta-AP
Ismail Hanije, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.05.2017. 13:18h

Palestinski Hamas je danas potvrdio da je bivši premijer te organizacije u pojasu Gaze Ismail Hanije izabran za najvišeg lidera te islamske ekstremističke organizacije.

Portparol Hamasa Favzi Barhum izjavio je da je Hanije izabran danas za šefa Političkog biroa.

Hanije će zamijeniti Kaleda Mašala koji je na toj funkciji bio više od dvije decenije, a sada se nije kandidovao.

Drugi kandidati bili su Musa Abu Marzuk i Muhamed Nazal koji je bio u političkom birou sa Mašalom dok je bio u Damasku.

Potvrda izbora novog lidera došla je nekoliko dana pošto je Hamas usvojio novi naizgled pragmatičniji politički program čiji je cilj okončanje međunarodne izolacije te organizacije.

Hamas se u programu predstavio kao pokret nacionalnog oslobođenja, a ne kao ogranak svearapske Muslimanske braće iz koje je nastao. Ta organizacija je zabranjena u Egiptu.

Uz to je Hamas odbacio direktan poziv na uništenje Izraela, ali mu je i dalje krajnji cij oslobađanje čitave istorijske Palestine koja uključuje današnji Izrael.

Hamas vlada pojasom Gaze od 2007. godine kada je je silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora, pobijedivši sekularni Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Preporučujemo za Vas