Sjeverna Koreja optužila CIA da planira ubistvo Kim Džong Una

"Uklonićemo i nemilosrdno uništiti do posljednjeg teroriste američke CIA i marionetske IS Južne Koreje", navode iz Sjeverne Koreje
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2017. 11:35h

Obavještajne agencije SAD i Južne Koreje "kuju zlobni plan" ubistva lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una "biohemijskim supstancama", tvrdi Pjongjang.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je, zajedno s južnokorejskim obavještajcima, planirala da izvrši atentat na Kima tokom javne ceremonije u glavnom gradu Sjeverne Koreje, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbjednost, prenosi Gardijan. "Ubistvo biohemijskim supstancama, uključujući radioaktivne i otrovne nano supstance je za CIA najbolji metod koji ne zahtijeva pristup meti, njihovi smrtonosni rezultati se pojavljuju poslije šest do 12 mjeseci", navodi se u saopštenju koje su prenijeli državni mediji. U saopštenju se dodaje da su CIA i južnokorejska agencija (IS) "ideološki iskvarili i podmitili građanina Sjeverne Koreje koji se preziva Kim" da izvede napad na Kim Džong Una. "Uklonićemo i nemilosrdno uništiti do posljednjeg teroriste američke CIA i marionetske IS Južne Koreje", navodi se u saopštenju i dodaje da je plan jednak "objavi rata". "Gnusan zločin, koji je nedavno otkriven i rasturen u Sjevernoj Koreji, čin je terorizma ne samo protiv Sjeverne Koreje, nego protiv pravde i savesti čovečanstva i djelo je uništavanja budućnosti čovječanstva", saopštilo je ministarstvo. Optužba je iznijeta u vrijeme povećanih tenzija na Korejskom poluostrvu i razmjene oštrih izjava sjevernokorejskih vlasti i administracije američkog predsjednika Donalda Trampa zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Bonus video: