Tilerson objasnio šta znači "Amerika na prvom mjestu"

Državni sekretar SAD je istakao da SAD ne mogu uvijek sebi da priušte da im nacionalni bezbjednosni imperativi zavise od toga da li druge zemlje usvajaju američke vrijednosti kao što su ljudska prava
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2017. 09:37h

Američki državni sekretar Reks Tilerson proglasio je i zvanično princip "Amerika na prvom mjestu" diplomatskom politikom.

On je istakao da SAD ne mogu uvijek sebi da priušte da im nacionalni bezbjednosni imperativi zavise od toga da li druge zemlje usvajaju američke vrijednosti kao što su ljudska prava.

Tilerson je to rekao u srijedu, u obraćanju zaposlenima u Stejt departmentu koji su zabrinuti zbog promjene prioriteta, ali nije iznio detalje u vezi sa 2.300 radnih mjesta koje planira da ugasi, niti o tome kako će se smanjenje budžeta Ministarstva spoljnih poslova za oko četvrtinu, koje je predložio, odraziti na rad Ministarstva.

Državni sekretar SAD je primijetio da je u posljednje dvije decenije Vašington "izgubio trag" o tome da li njihovi poslijeratni saveznici i dalje služe njihovim interesima, prenosi danas AP.

"U određenim okolnostima, ako uslovljavate naše nacionalne bezbjednosne napore time da neko usvoji naše vrijednosti, vjerovatno nećemo postići naše nacionalne bezbjednosne ciljeve. To, zapravo, stvara prepreke za našu sposobnost da unaprjeđujemo naše interese na polju nacionalne bezbjednosti i ekonomije", istakao je on.

Ipak, Tilerson je naglasio da SAD neće odustati od suštinskih vrijednosti i, kako je rekao, tražiće od drugih zemalja da usvoje "određene akcije u vezi sa tim kako se ponašaju prema ljudima" ako žele sa sarađuju sa SAD.

U ostalim slučajevima, naveo je, SAD će nastaviti da se zalažu za svoje vrijednosti, ali ih neće koristiti kao sredstvo uticaja.

"To ne znači da te vrijednosti ostavljamo po strani. To ne znači da se nećemo zalagati za slobodu, ljudsko dostojanstvo i adekvatno ponašanje prema ljudima širom svijeta", poručio je Tilerson.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i poslanici iz obje stranke izrazili su zabrinutost zbog smanjenja naglaska na ljudska prava, ukazujući na tople odnose predsjednika Donalda Trampa sa liderima zemalja kao što su Filipini i Egipat, a koje su zabilježile pad demokratije proteklih godina.

Tilerson se juče osvrnuo i na diplomatake napore koje je do sada uložio kad je riječ o globalnim žarištima.

Što se tiče Rusije, rekao je da između dvije najveće svjetske nuklearne sile "gotovo da ne postoji nikakvo povjerenje", ali da administracija nastoji da izgradi povjerenje zajedničkim naporima u rešavanju istog pitanja, a prvo je Sirija.

Dva američka najbliža susjeda, Meksiko i Kanada, "spremni su da se angažuju u istinskim naporima" u cilju obnove trgovinskih odnosa sa SAD, naveo je državni sekretar SAD.

U Aziji, naveo je Tilerson, SAD pripremaju nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, a američka administracija zauzima novi stav o odnosima s Kinom i idućeg meseca će održati prvu rundu diplomatskog i bezbjednosnog dijaloga s visokim kineskim zvaničnicima.

Bonus video: