Putin i Tramp razgovarali telefonom: Pokušaće da se sastanu u julu

Iz Kremlja koji je ocijenio razgovor kao poslovan i konstruktivan rečeno je da su dvojica lidera naglasila da će koordinisati svoje akcije u borbi protiv međunarodnog terorizma
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2017. 20:02h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Donald Tramp obavili su danas telefonski razgovor.

Među temama koje su prešli bila je borba protiv terorizma, rješenje za Sjevernu Koreju, kao i budući samit G-20.

Kako je saopšteno iz Kremlja, dvojica predsjednika su se dogovorila da će pokušati da se sastanu u julu i da rade zajedno na krhkom primirju u Siriji, prenio je Rojters.

Iz Kremlja koji je ocijenio razgovor kao poslovan i konstruktivan rečeno je da su dvojica lidera naglasila da će koordinisati svoje akcije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Kremlj je takođe saopštio da je po pitanju sjeverne Koreje, Putin pozvao na uzdržanost te da su se predsjednici i po tom pitanju saglasili da naprave diplomatski progres, prenio je Rojters.

Oba lidera su takođe govorila u prilog organizovanja susreta "oči u oči" u periodu oko održavanja samita G-20 koji se u julu održava u Hamburgu, saopštio je Kremlj.

Iz Bijele kuće je rečeno da su Tramp i Putin razgovarali o zajedničkom radu na okončanju nasilja u Siriji.

"Dvojica lidera su se složila da sve strane moraju učiniti sve što mogu da se okonča nasilje u Siriji, a razgovarali su i o zajedničkom radu u borbi protiv islamskih militanata širom Bliskog istoka. Razgovor je bio vrlo dobar i razgovarali su o bezbjednosnim ili deeskalirajućim zonama da bi se postigao trajan mir iz humanitarnih i mnogih drugih razloga. Takođe su razgovarali i kako da na najbolji način riješe opasni situaciju u Sjevernoj Koreji", saopšteno je iz Bijele kuće, a prenosi Rojters.

Trampova odluka da 4. aprila sa 59 projektila bombarduje bazu sirijske vojske zbog navodne upotrebe hemijskog oružja naljutilo je Rusiju i došlo je do "gorkih razmjena" između dvije vlade, navodi Rojters.

Od kako je Tramp stupio na dužnost u nekoliko navrata je razgovarao sa Putinom, uključujući i prošlog mjeseca nakon terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Američki predsjednik je prošlog mjeseca izjavio da su odnosi izmđju Rusije i SAD na "najnižem nivou", što je u potpunoj suprotnosti sa njegoim izjavama tokom predizborne kampanje, kada je najavljivao novu eru u rusko-američkim odnosima.

Bonus video: