Bijela kuća: Nisu ispunjeni uslovi za sastanak Trampa i Kim Džong Una

Portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je i da ne očekuje da će do tog sastanka doći uskoro. On je rekao da bi Kim Džong un trebalo da pokaže znake "dobre volje", ali nije precizirao šta tačno
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 20:17h

Bijela kuća saopštila je danas da nisu ispunjeni uslovi za sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa Trampa sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong unom uprkos otvorenosti Trampa prema toj ideji u budućnosti.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je i da ne očekuje da će do tog sastanka doći uskoro. On je rekao da bi Kim Džong un trebalo da pokaže znake "dobre volje", ali nije precizirao šta tačno.

"Potrebno je da se njihovo provokativno ponašanje odmah promijeni", rekao je Spajser.

Tramp je ranije izjavio je da je otvoren za sastanak sa Kim Džong Unom "pod odgovarajućim okolnostima", javio je "Rojters" pozivajući se na "Blumberg njuz".

"Bilo bi u redu da se susretnem s njim, apsolutno bih to učinio, bio bih počastvovan," rekao je Tramp u intervjuu Blumbergu i dodao da bi se "sastao sa njim pod odgovarajućim okolnostima".

Kim se nije nikad sastao s nekim stranim državnikom od kada je na vlasti 2011. godine u Sjevernoj Koreji.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su retorikom iz Sjeverne Koreje i nagoveštavanjem da ta zemlja možda priprema lansiranje rakete dugog dometa ili šestu nuklearnu probu, a Vašington odbija da isključi vojni napad kao odgovor na to.

Sjeverna Koreja je u subotu testirala balističku raketu ali bez uspjeha. Zbog tih proba, toj zemlji su još ranije uvedene međunarodne sankcije. Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Bonus video: