"JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA KONZERVACIJE"

Izrael: Predstavljena nova arheološka otkrića u luci iz doba Rimljana

Za arheologa Petera Gendelmana to je vjerovatno "najkompleksniji i najinteresantniji projekat" na kome je radio tokom tri decenije svoje karijere
44 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, arheološko otkriće, Foto: Reuters
Izrael, arheološko otkriće, Foto: Reuters
05.02.2019. 20:08h

Izraelski arheolozi koji rade u velikoj luci Cezereja iz doba Rimljana objelodanili su danas nova otkrića, uključujući oltar posvećen imperatoru Cezaru Avgustu.

Oktrića u Cezareji, koja se nalazi na obali Sredozemnog mora sjeverno od Tel Aviva, rezultat su "jednog od najvećih projekata konzervacije ikada urađenog u Izraelu", saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

Cezareju je izgradio judejski kralj Herod Prvi prije 2.030 godina i to drevno mjesto je danas važna turistička destinacija.

Za arheologa Petera Gendelmana to je vjerovatno "najkompleksniji i najinteresantniji projekat" na kome je radio tokom tri decenije svoje karijere.

On je rekao da neka otkrića "potpuno mijenjaju naše shvatanje o dinamici tog područja".

Iskopavanja bi trebalo da se završe u narednim mjesecima i posjetioci će moći da se upoznaju s istorijom grada.

Predsjednik Fondacije Rotšild Cezareja, Gaj Sverski rekao je da je Cezareja bio važan grad od doba Rimljana pa sve do dolaska krstaša.

Prema njegovim riječima, to je bio najvažniji lučki grad u regionu Bliskog istoka.

Fondacija Edmonda Rotšilda i lokalne vlasti izdvojile su 25 miliona eura za projekat.

Na nalazištu koje uključuje ruševine iz nekoliko era, već decenijama se radi, a najnovija iskopavanja su objelodanila nove vrijednosti.

Projekat ima za cilj i da se sačuvaju ostaci nekadašnje sinagoge i obližnji vijadukt.

Otkrivena je i mala ploča od sedefa u kojoj je ugravirana menora, svijećnjak za koji se tvrdi da je dokaz jevrejskog prisustva na tom mjestu. Arheolozi vjeruju da potiče iz četvrtog ili petog vijeka nove ere.