MNOGO RANIJE NEGO ŠTO SU TVRDILI

Tajni dokumenti UN: SAD i Britanija još 1942. znali o Hitlerovim masovnim ubistvima Jevreja

Dugo vremena Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pretvarali su se kao da o masovnim ubistvima ništa nisu znali do 1945. godine, kada su stigli do koncentracionih logora
99 pregleda 1 komentar(a)
holokaust, Foto: Aktuality.sk
holokaust, Foto: Aktuality.sk
Ažurirano: 22.04.2017. 07:39h

Tajni dokumenti UN otkrivaju: Britanci i Amerikanci znali su još 1942. o Hitlerovim masovnim ubistvima Jevreja, mnogo ranije nego što su tvrdili. 72 godine od Drugog svjetskog rata može da počne pruočavanje ovih izvora.

20. januara 1942. godine na Vanzejskoj konferenciji u Berlinu, 15 nacista visokog ranga, državni sekretari i SS-ovci donijeli su jednu od najgroznijih odluka u njemačkoj istoriji: „U okviru konačnog rješenja" nijedan radno sposoban Jevrej ne smije da preživi, stoji u dokumentu sa konferencije.

„Uništenje jevrejske rase", kako je Hitler formulisao, tada je već mjesecima bilo u toku. Preko pola miliona jevrejskih civila već je ubijeno za vrijeme invazije na Sovjetski Savez, od juna 1941. godine. Do kraja rata 1945. godine, prema ocjenama istoričara, bilo je šest miliona žrtava nacionalsocijalištičkog režima.

Šokantni izvori 70 godina pod ključem

Dugo vremena Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pretvarali su se kao da o masovnim ubistvima ništa nisu znali do 1945. godine, kada su stigli do koncentracionih logora. Međutim, nedavno objavljeni dokumenti iz arhive UN pokazuju: saveznici su o dešavanjima u Hitlerovoj Njemačkoj znali mnogo ranije nego što tvrde – naime još od 1942. godine.

Dokumenti o ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu svojevremeno je sakupila Komisija UN za ratne zločine (UNWCC), koja je formirana 1943. godine, u Londonu. Oni su 70 godina čuvani u arhivu Ujedinjenih nacija u Njujorku i do njih se dolazilo veoma teško. Da bi u njih imali uvid, naučnicima je bila neophodna dozvola vlade njihove zemlje ili generlanog sekretara UN. Čak i da su dozvolu dobili, nisu smjeli da prave kopije dokumenata ili da bilo šta beleže.

Objavljeno 900 gigabajta podataka o holokaustu

Ali zašto ti dokumetni ranije nisu bili dostupni široj javnosti? „Naučnike do sada to nije zanimalo. Većina knjiga o suđenjima za ratne zločine ignoriše Komisiju UN za ratne zločine", objašnjava za Dojče vele Ben Barkov, direktor Viner-biblioteke (Wiener Library) iz Londona. U toj biblioteci sada je dostupno 900 gigabajta podataka i na desetine hiljada dokumenata, iz kojih se, između ostalog, saznaje kako su se saveznici odnosili prema ratnim zločinima počinjenim između 1943. i 1949. godine.

Saveznici spremali tužbu za ratne zločine protiv Hitlera

Direktor Instituta za međunarodne studije i diplomatiju, sa univerziteta u Londonu, Dan Pleš, uvjerio je UN da otvore arhiv i omoguće pristup dokumentima. Rezultate svojih istraživanje predstavio je u upravo objavljenoj knjizi „Ljudska prava poslije Hitlera: izgubljena istorija suđenja Osovini zla". (Human Rights After Hitler: The Lost History of Prosecuting Axis War Crimes). Pleš u knjizi iznosi dokaze da su britanska, američka i sovjetska vlada znali za ubijanje najmanje dva miliona Jevreja, kao i da su polazili od toga da je još pet miliona Jevreja ugroženo. Britanci i Amerikanci su sakupljali dokaze i izjave očevidaca o zločinima nacionalsocijalista i čak pripremali tužbu - i protiv Adolfa Hitlera.

Sa dokumentima UN protiv negiranja holokausta

Odnedavno dostupni spisi sadrže i stotine dokumenata o logoru smrti Treblinka, kojih do sada jedva da je bilo, jer gotovo da nije bilo preživjelih. Poljska vlada u egzilu je dokaze i izjave svjedoka o logorima Treblinka ili Aušvic sakupila i iznijela iz istočne Evrope.

Žrtve su bile primorane da skinu odjeću. „Podovi od terakote u gasnim komorama bili su klizavi kada su bili mokri", stoji u jednom dokumentu iz aprila 1944. godine. Pleš se nada da će objavljivanje takvih izjava ućutkati one koji holokaust negiraju.

Bez sveobuhvatne istrage o ratnim zločinima

Postoji na hiljade optužnica u kojima se detaljno, crno na bijelo dokumentuju ratni zločini nacionasocijalista. I pored toga, saveznici poslije rata nisu svom silom gonili odgovorne koji su bili dio ubilačke mašinerije. „Pritisak iz Njemačke je poslije Drugog svjetskog rata zaustavio suđenja i vodio ka tome da budu oslobođeni mnogi već osuđeni nacisti, koje su saveznici uhapsili", kaže Pleš za Dojče vele.

Prvi njemački poslijeratni kancelar Konrad Adenauer je želio da se što je moguće pre zatvori pitanje zločina nacionalsocijalista. Uz to, Sjedinjene Američke Države su strahovale da to pitanje može ozbiljno da šteti ekonomskim odnosima sa Njemačkom. Njemačka je tokom Hladnog rata postala jedan od glavnih saveznika SAD. Mnogi nacisti bili su pušteni na slobodu, a UN su istoričarima gotovo onemogućile pristup sakupljenim dokumentima.

Od 21. aprila dostupni i na internetu

Sedamdeset dvije godine po završetku Drugog svjetskog rata može da počne pruočavanje ovih izvora. Mjesto objavljivanja je prikladno: još 1934. godine Alfred Viner je otvorio biblioteku sa ciljem prikupljanja dokaza o antisemitizmu nacionalsocijalista. Kratko pred početak Drugog svjetskog rata, Viner je zbirku prebacio u Veliku Britaniju. Tamo je za britansku vladu sakupljao materijale o Hitlerovom režimu i dokumente koji su bili odlučujući za kasniji Nirnberški proces, na kome su osuđeni glavni ratni zločinci. Katalog sa dokumentima dugo čuvanim u tajnosti, tako od 21. aprila može da se prelistava i na internetu. Viner-biblioteka očekuje pravu navalu posjetilaca.

Preporučujemo za Vas