Dok su Mosulom odjekivale eksplozije, on je svirao violinu

"Ovo je mjesto za sve, ne samo za jednu sektu. Daeš ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu"
111 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2017. 11:35h

Usred ruševina na drevnom mjestu koje poštuju i muslimani i hrišćani u Mosulu, irački violinista Amin Mukdad (28) održao je mini koncert u gradu koji je morao da napusti zbog ekstremista Islamske države.

Dok je Mukdad svirao muziku koju je komponovao u tajnosti živeći pod strogim pravilima Islamske države, eksplozije i pucnjava odjekivali su iz zapadnih djelova Mosula gdje se snage koje podržava SAD još uvijek bore sa militantima IS-a.

"Ovo je mjesto za sve, ne samo za jednu sektu. Daeš ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu", rekao je za Rojters Mukdad

"Sve povezano sa Daešom je pogrešno".

Mukdad je Mosul napustio nakon što su džihadisti Islamske države upali u njegovu kuću i zaplijenili instrumente uvjereni u to da svojom muzikom krši strogu interpretaciju sunitskog islama.

Jednosatni koncert u srijedu obilježava njegov povratak gradu koji je Islamska država držala od 2014.

Mukdad je rekao da je izabrao Joninu grobnicu ili džamiju proroka Junusa (biblijskog Jone) kao mjesto koje simbolizuje zajedništvo.

"Želim da pošaljem poruku svijetu, ujedno i znak otpora terorizmu i svim ideologijama koje ograničavaju slobodu, da je muzika predivna stvar”, rekao je.

Mukdad je najavio vrijeme i mjesto održavanja koncerta preko društvenih mreža, smjeli korak u istočnom Mosulu u vrijeme dok militanti još uvijek drže stari grad preko rijeke Tigris.

Vojnici koji čuvaju mjesto pored ruševina drevne Nineve, isprva su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, kazavši da ne mogu da garantuju bezbjednost.

Kasnije su popustili i pridružili se okupljenima koji su aplaudirali umjetniku.

"Koncert je bio poput sna”, rekla je Tahani Saleh, koju su kao ženu militanti prisilili da odustane od studija.

"Željela sam da dođem kao bih poručila da život u Mosulu nije zaustavljen. Vidite oko sebe sve to razaranje, ali hoćemo radost, hoćemo da slušamo muziku", dodala je Tahani.

Pod režimo Islamske države zabava je bila zabranjena. Usprkos militantima, Mukdad je i dalje svirao u svom domu, ponekad sam a ponekad tiho u krugu svojih prijatelja muzičara, koji su redovno zatvarali prozore da ih ne bi otkrili.

"Prestao sam da svbiram jer sam se previše bojao, ali Amin je nastavio", kazao je Hakam Anas, jedan od njegovih prijatelja koji je sa njim osnovao muzički klub.

"Pokušavali smo da ga uvjerimo da bi ga mogli čuti i ubiti, ali je nastavio da svira".

Jedne noći militanti su upali u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i upozorili ga da će biti kažnjen. Pobjegao je u Bagdad gdje i sada živi.

Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula i dalje se boje, šest mjeseci od početka operacije kojom se Islamska država protjeruje iz Mosula.

“Mladim ljudima upravo ovo je potrebno”, rekao je Abdula Taier.

Galerija

Bonus video: