"ŠTIT JE SPREMAN POD PREDSJEDNIKOM TRAMPOM"

Pens upozorava Sjevernu Koreju: Ne testirajte nas, mi tražimo mir, ali je i mač spreman

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trampove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba
64 pregleda 0 komentar(a)
nosač aviona Karl Vilson, Foto: Reuters
nosač aviona Karl Vilson, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2017. 08:09h

Američki potpredsjednik Majk Pens upozorio je danas Sjevernu Koreju da "ne testira" riješenost američke vojske jer će ona odgovoriti na "efikasan" način na upotrebu nuklearnog ili konvencionalnog naoružanja. U okviru posjete Japanu, Pens je s palube američkog nosača aviona USS Ronald Regan, rekao da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa nastavlja da "marljivo radi" sa saveznicima poput Japane, Kine i s drugim globalnim silama na diplomatskim pritiscima na Sjevernu Koreju. On je rekao mornarima i da je spremnost ključna. "SAD će uvijek tražiti mir, ali pod predsjednikom Trampom štit je spreman i mač je spreman", kazao je Pens u vojnoj bazi Jokosuka, gdje je nosač usidren. Pens, koji turneju po Dalekom istoku nastavlja posjetom Indoneziji, razgovarao je s regionalnim liderima sa kojima se do sada susreo ne samo o Sjevernoj Koreji, već i o drugim pitanjima, poput prava plovidbe i preleta nad Južnim kineskim morem. SAD će štititi slobodu plovidbe i preleta ovim vodama, oko kojih se Peking spori s nekoliko azijskih zemalja, rekao je Pens u Japanu.

Armada plovi u suprotnom smjeru

Kada je američki predsjednik Donald Tramp početkom sedmice prijetio da je uputio "armadu" kao upozorenje Sjevernoj Koreji grupa vojnih brodova vođena nosačem aviona bila je još daleko od Korejskog poluostrva i u međuvremenu je nastavila da plovi - suprotnim smjerom.

Tokom vikenda, dok je Sjeverna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i sprovodila neuspješne testove, bila je još dalje od Korejskog poluostrva nego u trenutku Trampove prijetnje prolazeći kroz Sundski prolaz u Indijskom okeanu.

Američka komanda za Tihi okean objasnilo je da je grupa prvo trebala da završi vježbe sa Australijom koje su skraćene ali da sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno, prenosi Index.hr.

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trampove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba.

"Ako prijetite, a vaša prijetnja nije vjerodostojna to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. A to bi bio logični zaključak na osnovu onoga što se upravo dogodilo", rekao je stručnjak za Sjevernu Koreju Džoel Vit iz posmatračke grupe "Sjever 38" sa univedrziteta Džon Hopkins.

Američka komanda u saopštenju od 10. aprila je abjavila da je admiral Haiy Haris, komandant flote na Tihom okeanu, poslao napadačku grupu Karl Vinson "prema sjeveru u zapadni Pacifik".

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za sedam dana, a mornarica je objavila da iz bezbjednosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača aviona.

Ministar odbrane Džim Matis u međuvremenu je relativizovao upućivanje nosača aviona kazavši da "ne postoji specifični zahtjev ili posebni razlog zbog kojeg ga tamo šaljemo".

On je netačno kazao da je nosač povučen iz vježbe sa Australijom. Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australijsku luku Frimantl, ali ne i da je vježba otkazana.

Preporučujemo za Vas