Visoki kineski i američki zvaničnici razgovarali o Koreji

Američki zvaničnici su naveli da je naglasak administracije predsjednika Donalda Trampa na povećanju pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine
67 pregleda 3 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2017. 10:55h

Visoki kineski zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova Jang Djijeći razgovarao je danas telefonom sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom o situaciji na Korejskom poluostrvu povodom rastućih tenzija u regionu, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua.

Agencija je ovo javila poslije današnjeg novog, ali neuspjelog sjevernokorejskog lansiranja rakete, međutim, ne navodeći bilo kakve dodatne podatke o razgovoru.

Kina koja je najvažniji saveznik Sjeverne Koreje i njen glavni snabdjevač pomoći u hrani i gorivu pokušava da smanji tenzije oko sjevernokorejsekih programa o raketnom i nuklearnom naoružanju, a više puta je pozivala na dijalog, prenosi agencija AP.

Američki zvaničnici su naveli da je naglasak administracije predsjednika Donalda Trampa na povećanju pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine.

Savjetnik Bijele kuće za spoljnu politiku rekao je da je Sjeverna Koreja danas ispalila raketu srednjeg dometa i da je ona eksplodirala četiri do pet sekundi poslije lansiranja.

On je rekao da su SAD imale dobre obavještajne podatke prije i poslije lansiranja rakete.

Neimenovani savjetnik nalazi se u pratnji američkog potpredsjednika Majka Pensa, koji je stigao danas u Seul, na početku turneje po Aziji i Pacifiku. Pens je doputovao u Seul neposredno poslije sjevrnokorejskog neuspjelog pokušaja da lansira raketu.

Bonus video: