Džonson: Asad je otrovni arhiterorista, bukvalno i metaforički je otrovan

"Asad je koristio hemijsko oružje, jer ono nije samo užasno i neselektivno. Ono je i zastrašujuće", napisao je šef britanske diplomatije
16 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2017. 09:31h

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je sirijski predsjednik Bašar al Asad "arhiterorista".

Kako kaže, vrijeme je i da Rusija shvati da je on "bukvalno i metaforički otrovan".

Džonson je, u autorskom tekstu za današnji "Sandej telegraf", navodi i da Asadov saveznik Moskva još ima vremena da se svrsta na "pravu stranu", prenosi AFP.

"Asad je koristio hemijsko oružje, jer ono nije samo užasno i neselektivno. Ono je i zastrašujuće", napisao je šef britanske diplomatije. U tom smislu, navodi Džonson, Asad je "arhiterorista koji je izazvao tako neutoljivu žeđ za osvetom da se nikada ne može nadati da će ponovo vladati sirijskim stanovništvom".

"On je bukvalno i metaforički otrovan i vrijeme je da se Rusija probudi i shvati to. Oni i dalje imaju vremena da stanu na pravu stranu u ovom sukobu", istakao je britanski ministar spoljnih poslova.

Džonson je naveo i da je napad hemijskim oružjem promijenio stav Zapada u pogledu Sirije. "Britanija, SAD i naši ključni saveznici misle isto: vjerujemo da je taj napad najvjerovatnije izveo Asad, i to nad sopstvenim narodom, koristeći gas kao oružje koje je zabranjeno već skoro 100 godina", rekao je Džonson. Prema njegovim riječima, Zapad je pre napada hemijskim oružjem izvedenog 4. aprila bio "na pragu konsenzusa", što se sada promijenilo, a taj konsenzus je podrazumijevao veću usredsređenost na borbu protiv Islamske države i prihvatanje, mada nevoljno, da povlačenje Asada s vlasti, "iako je od suštinskog značaja, treba da sačeka iznalaženje političkog rješenja".

Bonus video: