Moguća nova Trampova meta: Oči svijeta uprte u Korejsko poluostrvo

Kao jedina saveznica izolovanog režima Kina, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, poručila je Sjevernoj Koreji da će je snažnije štititi ako zaustavi nuklearni program
60 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2017. 11:34h

Sukob bi mogao da izbije u svakom trenutku, ali dijalog je jedina opcija, poručila je u petak Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje dok svijet sa nestrpljenjem posmatra hoće li ta izolovana zemlja isprovocirati stvaran preventivni napad i postati sledeća meta Bijele kuće koja za sada šalje oštra upozorenja i razmatra vojne opcije.

"Sukob bi mogao da izbije u svakom trenutku u Sjevernoj Koreji i dijalog je jedini izlaz", citira agencija AFP kineskog ministra vanjskih poslova Vanga Jia nakon novih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa komunističkom režimu u Pjongjangu.

I Kremlj je u petak poručio da prednost daje diplomatskim metodama rješavanja krize.

"Pozivamo sve države na suzdržanost, pozivamo sve države da se suzdrže od akcija koje bi mogle predstavljati provokativne korake", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki predsjednik Donald Tramp opet je u četvrtak upozorio da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom dok stižu vijesti o neposrednoj prijetnji novog raketnog eksperimenta, a mogao bi se dogoditi u sklopu proslave u subotu 105. rođendana Kim Il Sunga, utemeljivača Sjeverne Koreje i djeda sadašnjeg vođe Kim Džong Una, prenosi Novi list.

Diktatorski režim Sjeverne Koreje tradicionalno raketnim eksperimentima ili nuklearnim ispitivanjima obilježava državne praznike.

"Ko god bude izazvao sukob na Korejskom poluostrvu moraće da ponese istorijsku odgovornost i plati cijenu", rekao je Vang i upozorio da je to "put bez povratka".

Kao jedina saveznica izolovanog režima Kina, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, poručila je Sjevernoj Koreji da će je snažnije štititi ako zaustavi nuklearni program.

"Sjeverna Koreja je problem za koji će se Vašington pobrinuti", poručio je nakon izvještaja o aktivnostima na položaju sjevernokorejskih nuklearnih testiranja Tramp, koji od ulaska u Bijelu kuću želi da pokaže da ispunjava obećanja.

"Vojne opcije upravo proučavamo", izjavio je u petak savjetnik za spoljnu politiku Bijele kuće.

"S tim režimom (Pjongjang) nije pitanje hoće li se to dogoditi, već kada", rekao je taj zvaničnik pod uslovom da ostane neimenovan, prenosi agencija dpa.

Satelitski snimci prikazani u srijedu pokazuju da je nuklearno postrojenje za testiranje "spremno", objavio je američki think-tank.

Tramp je ponovio više puta da će upotrijebiti sve opcije, pa i uz rizik vojne eskalacije, da spriječi Pjongjang u razvoju nuklearnih projektila kojima bi mogao da za cilj ima Sjedinjene Države.

Pošto je prošle sedmice krstarećim raketama napao sirijski režim kao odmazdu za hemijski napad na civile za koji odgovornim smatra sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Tramp svoje prijetnje odvraćanja nadopunjava jednakom dozom vjere u smirivanje stanja.

"Vjerujemo da će se Kina dobro pobrinuti za Sjevernu Koreju, a ako Kina ne uspije da uvjeri svog susjeda da odustane od nuklearnog programa tu su Sjedinjene Države i saveznici", poručio je Tramp na Twitteru.

SAD je prošle sedmice preusmjerio grupu brodova sa nosačem aviona Karl Vinson prema Korejskom poluostrvu kao upozorenje. Dva američka razarača blizu su Sjeverne Koreje, od kojih je jedan na 480 kilometara od nuklearnog postrojenja za testiranje i može da lansira krstareće rakete Tomahavk, objavio je NBC News.

Pentagon je u četvrtak odbio da komentariše navode novinara NBC-a o mogućem preventivnom napadu i naveo da njihova politika nije da razgovaraju o budućim mogućim operacijama.

"Javno ne spekulišemo o mogućim scenarijima, a komandanti uvijek razmatraju čitav niz opcija", rekla je portparolka Dana Vajt.

"Naša predanost odbrani naših saveznica, uključujući Republiku Koreju (Južnu Koreju) i Japan od mogućih prijetnji, ostaje čvrsta", dodala je.

Japanski Savjet bezbjednosti raspravljao je o tome kako da evakuiše gotovo 60.000 svojih građana iz Južne Koreje u slučaju izbijanja krize, rekao je vladin zvaničnik u petak.

Na sastanku Savjeta u četvrtak razgovaralo se i o pripremama za mogući talas sjevernokorejskih izbjeglica koje bi mogle da preplave Japan, a među njima bi mogli biti i sjevernokorejski špijuni i agenti.

Sjeverna Koreja osudila je u petak SAD zbog gomilanja "ogromnih nuklearnih strateških sredstava" na Korejskom poluostrvu, piše Rojters.

"SAD unosi na Korejsko poluostrvo, koji je na svijetu najveći hotspot, ogromna nuklearna strateška sredstva čime ozbiljno prijeti miru i bezbjednosti na poluostrvu i gura ga na ivicu rata", citirala je sjevernokorejska novinska agencija KCNA u petak portparola Sjevernokorejskog instituta za razoružanje i i mir.

Korejsko poluostrvo nije bilo tako blizu "vojnom sukobu" od kada je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine, rekao je u uvodniku u četvrtak uticajni kineski državni tabloid The Global Times.

Galerija

Bonus video: