FBI nadzirao Trampovog savjetnika u kampanji

Pejdž je bio savjetnik za spoljnu politiku u Trampovom izbornom štabu, a ranije je radio kao investicioni bankar u Moskvi
61 pregleda 0 komentar(a)
Karter Pejdž, Foto: Twitter
Karter Pejdž, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.04.2017. 10:04h

Federalni istražni biro (FBI) dobio je prošle godine tajni sudski nalog da prati komunikacije Kartera Pejdža, savjetnika tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, u okviru istrage o mogućoj umješanosti Rusije u izbornu kampanju, objavio je Vašington post.

Pozivajući se na neimenovane bezbjednosne zvaničnike, američki list piše da su FBI i Ministarstvo pravde dobili nalog jer je postojala osnovana sumnja da je Pejdž bio ruski agent.

"Ovo je do sada najjasniji dokaz da je FBI imao razloga da vjeruje da je tokom predsjedničke kampanje 2016. Trampov savjetnik bio u kontaktu s ruskim agentima. Takvi kontakti su sada u centru istrage da li je kampanja koordinisana s ruskom vladom da bi izbori bili preokrenuti u Trampovu korist", navodi Vašington post.

Zvaničnici su rekli da je istraga pokušaja Rusije da utiče na američke izbore počela u julu.

Pejdž, koji za sada nije optužen ni za šta, negirao je da je imao neprikladne odnose s Rusijom.

"Ovo potvrđuhe sve moje sumnje o nepravednom, politički motivisanom vladinom nadzoru. Nemam ništa da krijem", rekao je Pejdž u inervjuu u utorak.

Pejdž je bio savjetnik za spoljnu politiku u Trampovom izbornom štabu, a ranije je radio kao investicioni bankar u Moskvi.

Direktor FBI Džejms Komi je prošlog mjeseca izjavio da se u okviru istrage mogućeg ruskog miješanja u izbore ispituje i "priroda svih veza pojedinaca povezanih s Trampovom kampanjom i ruske vlade".

U zahtjevu za izdavanje naloga za praćenje Pejdža, podnijetom na osnovu Zakna o stranom obavještajnom nadzoru (FISA), navedeni su razlozi zbog kojih se vjeruje da je Pejdž bio agent ruske vlade i da je namjerno bio uključen u obavještajne aktivnosti u ime Rusije.

Prema riječima neimenovanih zvaničnka, u zahtjevu su, između ostalog, navedeni kontakti koje je Pejdž imao s ruskim operativcem u Njujorku 2013, navodi Vašington post.

Pejdž je u julu prošle godine posjetio u Moskvu, gdje je održao govor u Novoj ekonomskoj školi. Tom prilikom je oštro kritikovao politiku Vašingtona prema Rusiji.

Trampovi savjetnici tvrde da američki predsjednik tokom kampanje nije imao nikakve poslove s Pejdžom i da je njegova uloga bila neformalna.

Bonus video: