London, Pariz i Vašington predstavili novi nacrt rezolucije o Siriji

Zapadne zemlje optužile su Asada za napad za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, dok sirijske vlasti tvrde da su gađale pobunjeničko skladište u kojem su bile toksične hemikalije
6 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2017. 18:03h

Velika Britanija, Francuska i SAD predstavile su Savjetu bezbjednosti UN novi nacrt rezolucije u kojoj se traži istraga o hemijskom napadu u Siriji pripisanom vlastima predsjednika Bašara el Asada, izjavio je danas britanski ambasador pri UN.

U novom nacrtu se zahtjeva "potpuna saradnja u istrazi" o napadu koji se dogodio prošle nedjelje na sjeverozapadu Siriju i u kojem je poginulo 87 ljudi, izjavio je britanski ambasador Metju Rajkroft.

Savjet bezbjednosti UN razmotrio je prošle nedjelje tri nacrta rezolucije o napadu u Siriji ali nijedan nije stavljen na glasanje.

"Želimo tekst u kojem se osuđuje napad i traži temeljna istraga", rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Raniji tekst rezolucije koje su predložile SAD, Velika Britanija i Francuska, naišao je na protivljenje Rusije koja je navela tada da teskt unapred određuje krivca.

Zapadne zemlje optužile su Asada za napad za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, dok sirijske vlasti tvrde da su gađale pobunjeničko skladište u kojem su bile toksične hemikalije.

Bonus video: