Tramp je intervenisao na Putinovom terenu: "Hladan tuš" za Moskvu

Tokom svoje predizborne kampanje, Tramp se zalagao za "normalizaciju" odnosa s Rusijom. Neki su čak smatrali da je Tramp "ruski čovjek" a mnogi iz njegovog okruženja su optuženi da su u dosluhu s Moskvom. Tramp je takođe rekao da će borba protiv džihadista Islamske države biti prioritet njegove administracije
6 komentar(a)
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.04.2017. 18:54h

U očima Vladimira Putina, Donald Tramp je bio onaj koji bi mogao da pomiri Moskvu i Vašington, ali se ruski predsjednik našao pred izazovom američkog kolege, koji je intervenisao na "njegovom terenu", u Siriji, gdje je Rusija "gospodar igre" od 2015. godine, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Američki napad na sirijsku vojsku za Moskvu ima efekat "hladnog tuša". Moskva je do sada smatrala da je Tramp "lakši" od prethodnika Baraka Obame, posebno po pitanju Sirije.

Tokom svoje predizborne kampanje, Tramp se zalagao za "normalizaciju" odnosa s Rusijom. Neki su čak smatrali da je Tramp "ruski čovjek" a mnogi iz njegovog okruženja su optuženi da su u dosluhu s Moskvom. Tramp je takođe rekao da će borba protiv džihadista Islamske države biti prioritet njegove administracije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je razočarenje Rusa prema Trampu.

"Nevjerovatno je da taj isti predsjednik Tramp tokom kampanje govori da mu je jedan od prioriteta borba protiv Islamske države, a onda djeluje skroz suprotno tome", rekao je Peskov.

Kremlj je rekao da je Rusija bila obaviještena o napadu dva sata prije početka bombardovanja koji je predstavljao odgovor SAD na nedavni napad navodno hemijskim oružjem koji je pripisan sirijskim vlastima.

Putin je žestoko reagovao, optužujući SAD za agresiju protiv sirijske suverene države i da će taj napad negativno uticati na rusko-američke odnose. Rusija smatra da američki napad predstavlja i "udarac na borbu protiv terorizma".

Američki napad pokreće i pitanja o zaštiti koju je Rusija pružila sirijskom savezniku. "Rusija je pomogla Siriji da poboljša svoju protiv-vazdušnu odbranu, ali se čini da to Amerikancima nije bila neka prepreka", izjavio je Frans presu ruski vojni stručnjak Pavel Felgenhauer.

Portparol ruske vojske Igor Konašenkov izjavio je da će sirijska protiv-vazdušna odbrana biti dodatno pojačana poslije američkog napada.

Napad se dogodio nekoliko dana prije posjete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi.

Felgenhauer je ocijenio da napad "ne bi trebalo da ugrozi američko-ruske odnose" niti da dovede do odlaganja ili otkazivanja Tilersonove posjete Moskvi.

"Tramp ima ozbiljnih unutrašnjih problema i htio je da pokaže da je za razliku od slabog Obame, kako ga smatra, spreman da naredi napade. Svi ćemo žestoko da osudimo napad, biće uvreda ali nećemo preduzeti nikakve radikalne mjere", dodao je vojni stručnjak.

Prema njegovim riječima, Vašington je naveo da ti napadi ne bi trebalo da budu ponovljeni.

"To ne liči na kampanju da se oslabi ili eliminiše sirijski predsjednik Bašar al Asad", kojeg Kremlj smatra nezaobilaznim faktorom za rješavanje sirijske krize, dodao je vojni ekspert.

Bonus video: