Šta se krije iza povlačenja Stiva Benona: U Trampovom timu "sijevaju varnice"

"U pitanju je promjena odnosa snaga... Izmjenu je orkestrirao general Mekmaster, Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, koji je insistirao na tome da se politički savjetnik izmjesti iz sobe u kojoj se donose odluke o ratu i miru. Benon se opirao, čak je prijetio u jednom trenutku da će dati ostavku", piše Njujork tajms
3 komentar(a)
Stive Benon, Foto: Reuters
Stive Benon, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2017. 10:14h

Iako iz Bijele kuće kažu da povlačenje Stiva Benona iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost nije degradacija, izvori "Njujork tajmsa" kažu da tamo "sijevaju varnice", prenosi B92.

Čuveni list sa kojim je novi američki predsjednik Donald Tramp u "malom ratu" navodi da je kontroverzni Trampov strateg Benon prijetio odlaskom iz tima zbog ove odluke.

"Izvori kažu da je ideolog od velikog povjerenja predsjednika postao sve konfliktniji kada su se drugi članovi tima žalili na neuspjehe oko zdravstva i imgracije", piše Njujork tajms, a prenosi B92.

Kako navodi "Njujork tajms", Benon je "u posljednje vrijeme upadljivo odsutan sa sastanaka", a izgubio je i poziciju u Savjetu.

"U pitanju je promjena odnosa snaga... Izmjenu je orkestrirao general Mekmaster, Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, koji je insistirao na tome da se politički savjetnik izmjesti iz sobe u kojoj se donose odluke o ratu i miru. Benon se opirao, čak je prijetio u jednom trenutku da će dati ostavku", piše Njujork tajms.

Kako se ističe, Benonova pozicija je navodno oslabila nakon "grešaka u koracima oko Obamakera i zabrane ulaska u SAD muslimanima".

Na drugoj strani, iz Benonovog tima kažu da je u promjena "prirodna evolucija, a ne signal umanjenja njegovog uticaja".

Ipak, izvori Rojtersa govore nešto drugačije.

"I dalje je umiješan u sve i uživa puno povjerenje predsjednika, ali, da budemo iskreni, ne može ni on sve da radi", rekao je izvor, a prenosi B92.

Navodno i Tramp ima problem sa Benonom, odnosno sa činjenicom da ga mnogi vide kao "lutku" kojom upravlja Benon, nekadašnji prvi čovjek desničarskog medijskog sajta Brejtbart.

Bonus video: