ODRŽANA HITNA SJEDNICA

SB UN odložio usvajanje rezolucije o napadu Siriji: Rusija se ne slaže sa tekstom

Rusija je navela da je tekst "neprihvatljiv" jer se unaprijed "određuje krivac"
2 komentar(a)
Ijedinjene nacije, Vladimir Safronkov, Foto: Reuters
Ijedinjene nacije, Vladimir Safronkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), koji je u srijedu održao hitnu sjednicu o napadu u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom rezolucije.

Diplomatski izvori u UN saopštili su da se tokom dana očekuje usvajanje rezolucije koje su predložile SAD, Francuska i Velika Britanija.

Rusija je navela da je tekst "neprihvatljiv" jer se unaprijed "određuje krivac".

U napadu na sirijski grad Han Šeikun prije dva dana poginulo je 86 osoba, među kojima 30 djece i 20 žena - novi je bilans sirijske opozicione Opservatorija za ljudska prava.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft izjavio je da se nastavljaju konsultacije o usvajanju rezolucije, dok je francuski ambasador Fransoa Delatr izrazio očekivanje da će tekst biti usvojen tokom dana.

Druge diplomate, međutim, strahuju da bi Rusija mogla da uloži veto na rezoluciju.

U međuvremenu američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da bi SAD mogle da preduzmu konkretne mjere protiv Sirije zbog napada koji predstavlja "uvredu za čovječanstvo".

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da bi SAD mogle da preduzmu "jednostrane mjere" u Siriji ukoliko UN ne uspiju zajedničkim naporima da odgovore "na hemijski napad".

U nacrtu rezolucije se traži hitna istraga o okolnostima napada, što se Rusija složila ali smatra da bi ta istraga trebalo da bude "objektivna" i da se unaprijed ne određuju krivci.

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju sirijskog predsjednika Bašara al Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska pre tog napada znala da su te otrovne supstance u skladištu. 

U napadu je povrijeđeno 160 osoba, a ljekari na licu mjesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povrijeđeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.