Ekvador: Kandidat vladajuće partije Moreno izabran za predsjednika, Laso tvrdi da je došlo do krađe

Više hiljada Lasovih pristalica protestovalo je uzvikujući "prevara" i htjeli su da uđu u sjedište izbornog savjeta u Kitu, ali ih je policija spriječila
0 komentar(a)
Lenin Moreno, Foto: Reuters
Lenin Moreno, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2017. 08:17h

Kandidat vladajuće socijalističke partije u Ekvadoru Lenin Moreno proglašen je pobjednikom predsjedničih izbora poslije gotovo 96 odsto prebrojanih glasova.

Moreno je osvojio 51 odsto glasova, dok je za njegovog protivkandidata Giljerma Lasa glasalo 49 odsto građana.

Kandidat desnice, bivši bankar Laso, odbio je, međutim, da prizna rezultate, tvrdeći da je došlo do izborne krađe. Laso je tražio ponovno prebrojavanje glasova, pošto su tri ankete s birališta pokazale da je on pobijedio.

Razlika između dvojice kandidata je 214.000 glasova, a još dva puta toliko glasova nije prebrojano.

Više hiljada Lasovih pristalica protestovalo je uzvikujući "prevara" i htjeli su da uđu u sjedište izbornog savjeta u Kitu, ali ih je policija spriječila.

Predsjednik Nacionalnog izbornog savjeta Huan Pablo Poso izjavio je da Ekvador zaslužuje "etičku odgovornost političkih aktera" i pozvao kandidate da priznaju rezultate izbora.

Laso je prije izbora govorio da će iz Ambasade Ekvadora u Londonu izbaciti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, dok je Moreno rekao da će mu dozvoliti da ostane.

Bonus video: