Hejli: Nema sumnje da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD

Hejli, koju je Tramp ubijedio da napusti mjesto guvernera Južne Karoline kako bi predstavljala SAD u Ujedinjenim nacijama, rekla je u intervjuu za Ej-Bi-Si da joj Tramp nije rekao da ne kritikuje Rusiju i da je "isprašila Rusiju" po pitanju njenih akcija na Krimu i sukoba s Ukrajinom
51 pregleda 5 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2017. 16:28h

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je danas da nema sumnje da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore i da će se SAD baviti potezima Kremlja po okončanju istraga.

"Ne želimo da se bilo koja zemlja miješa u naše izbore, nikad", rekla je Hejli za televiziju Ej-Bi-Si (ABC).

Dok Bijela kuća odbija svaki nagovještaj da su aktuelni američki predsjednik Tramp ili njegov štab imali veze s Rusijom, Tramp je rekao da vjeruje da su ruski operativci hakovali mejlove Demokratske stranke, ali da rusko miješanje u izborni proces nije uticalo na ishod izbora.

Američke obavještajne agencije zaključile su u izvještaju da je Rusija pokušala da pomogne Trampu u kampanji. I Federalni istražni biro (FBI) i komiteti u američkom Kongresu istražuju da li je ruska vlada djelovala u koordinaciji s Trampovim saradnicima tokom kampanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je da se njegova zemlja miješala u nadmetanje republikanca Donalda Trampa i demokrate Hilari Klinton.

Hejli, koju je Tramp ubijedio da napusti mjesto guvernera Južne Karoline kako bi predstavljala SAD u Ujedinjenim nacijama, rekla je u intervjuu za Ej-Bi-Si da joj Tramp nije rekao da ne kritikuje Rusiju i da je "isprašila Rusiju" po pitanju njenih akcija na Krimu i sukoba s Ukrajinom.

"Nema ljubavi niti bilo čega s Rusijom trenutno. Oni shvataju da mi jačamo, da vraćamo svoj glas, da ponovo počinjemo da predvodimo", rekla je Hejli.

Ona je kazala da SAD takođe vrše pritisak na Kinu da zauzme čvršći stav povodom nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Kina pruža diplomatsku i ekonomsku podršku svom susjedu, ali tvrdi da ima ograničen uticaj na vladu Kim Džong Una.

Rezolucije UN nisu za sada uspjele da odvrate Sjevernu Koreju od izvođenja nuklearnih i raketnih proba, koja je prošle godine izvela dvije nuklearne probe i 24 probe balističkih projektila.

SAD "neće više prihvatati izgovore Kine da je i ona zabrinuta", rekla je Hejli.

"Oni moraju da nam pokažu koliko su zabrinuti. Oni moraju da izvrše pritisak na Sjevernu Koreju. Kina je jedina zemlja koja može da zaustavi Sjevernu Koreju i oni to znaju", rekla je američka ambasadorka.

Upitana o potezima SAD ako Kina ne bude saradđivala, Hejli je rekla: "Kina mora da sarađuje. Ovdje se radi o tome da li mi želimo raketne napade Sjeverne Koreje ili Kina želi da preduzme nešto povodom toga."

Bonus video: