Klizište u Kolumbiji odnijelo 250 života

Jaka kiša zbog meteorološkog fenomena "El Ninjo", utiče nekoliko nedjelja na region Anda, na sjeverozapadu Latinske Amerike
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2017. 13:54h

Broj nastradalih u velikom klizištu na jugu Kolumbije porastao je na 254, a strahuje se da je nestalo više od 200 ljudi, saopštila je danas kolumbijska vojska. Oko 1.100 vojnika i policajaca učestvuje u akciji spasavanja, prenosi BBC. Spasilački timovi u mjestu Mokoa, gdje je bujica izazvana obilnom kišom odnijela kuće sa stotinama ljudi, primorani su bili da noćas po lokalnom vremenu prekinu traganje za nestalima zbog mraka i nastaviće sa prvim dnevnim svjetlom. U klizištu je povrijeđeno najmanje 400 ljudi, saopštila je vojska.

Vlasti i stanovnici grada koji se nalazi između planina duž kolumbijske južne granice proveli su jučerašnji dan vodeći računa o žrtvama i pokušavajući da nadju kuće pretvorene u gomilu šuta, i nestale ljude. Vlasti očekuju da će broj nastradalih rasti. Tijela nastradalih u klizištu koje se dogodilo u noći od petka na subotu stavljaju se u privremenu mrtvačnicu gdje timovi ljekara sudske medicine rade na identifikovanju žrtava. Predsjednik Santos je doputovao u Mokou juče i proglasio grad zonom katastrofe. Avioni ratnog vazduhoplovstva prevezli su 19 pacijenata u jedan grad na sjeveru i vlasti navode da će još 20 ljudi uskoro biti prebačeno.

Istovremeno se u pogođen grad šalju lekovi i medicinska oprema gdje se ljekari u regionalnoj bolnici bore da savladaju ogromnu krizu. Jaka kiša zbog meteorološkog fenomena "El Ninjo", utiče nekoliko nedjelja na region Anda, na sjeverozapadu Latinske Amerike. El Ninjo je izazvao poplave i u Peruu, gdje je poginuo 101 čovjek i više od 900.000 je ostalo bez krova nad glavom, a u Ekvadoru je 21 mrtav i 1.280 beskućnika.

Galerija

Bonus video: