Paragvajski demonstranti zapalili zgradu Kongresa

Nekoliko zemalja Južne Amerike poput Paragvaja, Čilea i Perua - gdje stanovnici imaju loša istorijska iskustva sa vojnim diktaturama - zabranjuju predsjednicima kandidovanje za uzastopni mandat. U nekim drugim zemljama, poput Kolumbije i Venecuele, prihvaćeni su amandmani na ustav kako bi se aktuelnim predsjednicima omogućio reizbor
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2017. 07:30h

Paragvajski demonstranti upali su u zgradu Kongresa i zapalili je pošto je Senat u tajnosti glasao za ustavni amandman kojim bi se omogućilo predsjedniku Orasiju Kartesu da se kandiduje za drugi predsjednički mandat.

Ustav Paragvaja zabranjuje reizbor predsjednika od 1992. godine pošto je 1989. srušena brutalna diktatura.

"Sproveden je državni udar. Pružićemo otpor i pozvaćemo ljude da nam se pridruže", rekla je senatorka Dezire Masi iz opozicione Napredne demokratske stranke. Da bi ustavni amandman stupio na snagu, još mora da ga prihvati i Zastupnički dom.

Televizije su prikazale demonstrante kako razbijaju prozore i upadaju u zgradu Kongresa nakon sukoba sa policijom i pale požar u zgradi. Snage specijalne policije uzvraćale su suzavcem i gumenim mecima. Nije poznat broj povrijeđenih demonstranata i policajaca.

Lokalni mediji, kako prenosi Dnevnik.hr, objavili si da je povrijeđeno nekoliko političara i novinara, a ministar unutrašnjih poslova Tadeo Rohas rekao je da su povrijeđeni "brojni" policajci.

Kartes je pozvao na smirivanje tenzija.

"Demokratija se ne brani nasiljem i možete biti sigurni da će ova vlada i dalje da čini sve kako bi se održao javni red", rekao je Kartes.

Na snimcima se vidi kako vatra gori u zgradi Kongresa u kojem se nalazi više ljudi. Vatrogasci su stigli na mjesto incidenta i počeli da gase požar na prvom spratu.

Senatori su ranije u petak glasali za amandman na zatvorenoj sjednici u kongresnoj sali, umjesto u velikoj dvorani Senata. Za amandman je glasalo 25 senatora, dva više od potrebne većine u gornjem domu parlamenta koji broji 45 članova.

Protivnici amandmana tvrde da je glasanje bilo nelegalno.

"Predlog sada ide u Zastupnički dom gdje, takođe ima većinu. To glasanje je trebalo da se održi danas, ali je odloženo dok se stanje ne smiri", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Hugo Velaskez.

"Pozivam na mir. Sjutra nećemo donijeti nikakvu odluku. Sjutra nećemo održati sjednicu", dodao je.

Nekoliko zemalja Južne Amerike poput Paragvaja, Čilea i Perua - gdje stanovnici imaju loša istorijska iskustva sa vojnim diktaturama - zabranjuju predsjednicima kandidovanje za uzastopni mandat. U nekim drugim zemljama, poput Kolumbije i Venecuele, prihvaćeni su amandmani na ustav kako bi se aktuelnim predsjednicima omogućio reizbor.

Galerija

Bonus video: