Rohani u posjeti Moskvi: Glavna tema rat u Siriji

Predsednici Rusije i Irana, čije zemlje su saveznici vlade u Damasku, razgovaraće o "regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi i mogućim rješenjima da se ona što pre okonča", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi uoči posjete
0 komentar(a)
Hasan Rohani Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Hasan Rohani Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2017. 09:40h

Predsjednik Irana Hasan Rohani sastaće se danas u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a glavne teme razgovora bi trebalo da budu rat u Siriji i ekonomska saradnja.

Rohani je u prvu posjetu Moskvu stigao u ponedjeljak uveče i već se sastao sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Nakon tog susreta on je izrazio nadu da će posjeta označiti prekretnicu u bilateralnim odnosima, prenose ruske agencije.

Predsednici Rusije i Irana, čije zemlje su saveznici vlade u Damasku, razgovaraće o "regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi i mogućim rješenjima da se ona što pre okonča", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi uoči posjete.

On je rekao da će Putin i Rohani razgovarati i o borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Predsjednik Irana sa kojim su u Moskvu došli i ministar spoljnih poslova i ministar za naftu u Moskvi će potpisati desetine sporazuma o ekonomskoj saradnji, prenose iranski mediji.

U saopštenju Kremlja se navodi da će jedan od fokusa posjete biti na mogućnostima za proširenje trgovine, jačanje ekonomskih veza i investiranja.

Tema razgovora će biti i saradnja u oblastima energetike i odbrane.

Ruska avijacija i iranske snage pomogle su snagama sirijske vlade da u decembru ponovo ovladaju Alepom, drugim po veličini gradom u Siriji.

Rusija, Iran i Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, bili su učesnici u razgovorima sirijske vlade i pobunjenika, u Kazahstanu u januaru. Više od 310.000 ljudi je poginulo u ratu koji traje od 2011.

Bonus video: