Izraelski Jevreji slave 70. rođendan Izraela, Arapi protestovali

Ove godine Dan nezavisnosti Izraela se obilježava u jeku napetosti na sjevernoj granici Izraela sa Sirijom i na jugu na granici s pojasom Gaze
114 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, Dan nezavisnosti Izraela, Foto: Reuters
Izrael, Dan nezavisnosti Izraela, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2018. 15:45h

Izrael je danas slavio sedamdeset godina postojanja moderne jevrejske države.

Parkovi i plaže bili su puni ljudi koji su obiljažavali Dan nezavisnosti zemlje uz roštilj i zabave i posmatrali avione koji su nadlijetali Izrael povodom praznika ili su pak šetali u prirodi, prenio je AP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prisustvovao je godišnjem Biblijskom kvizu u kome se mladi Jevreji širom svijeta nadmeću.

Proslava je počela sinoć nakon obilježavanja Dana sjećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma. Tužnu atmosferu odjednom je zamijenila radost.

Ta dva dana obilježavaju se jedan za drugim namjerno kako bi se pokazala veza između ratova koji su skupo koštali Izrael i osnivanja i opstanka jevrejske države.

Ove godine Dan nezavisnosti Izraela se obilježava u jeku napetosti na sjevernoj granici Izraela sa Sirijom i na jugu na granici s pojasom Gaze.

I dok su milioni izraelskih Jevreja slavili, arapski građani Izraela su protestovali, uzvikujući: "Ovo je naša zemlja, nastavićemo našu borbu po svaku cijenu" i "Žrtvovažemo naše živote za Palestinu".

U protestu je učestvovalo hiljade izraelskih Arapa na dan koji oni zovu Nakba, "katastrofa" jer ih je u ratu 1948. godine, odmah poslije stvaranja Izraela, stotine hiljada napustilo svoje domove.

Demonstracije su održane na sjeveru kraj Atlita.

Obraćajući se demonstrantima, poslanik Ahmed Tibi iz partije Ujedinjena lista je rekao da je ovo dan "u kome su Palestinci okruženi sjećanjem i bolom razbijenih porodica i raseljene braće", prenijeli su izraelski mediji.

"Ono što se tada desilo je Nakba-ljudska i nacionalna katastrofa u svakom pogledu. Stotine hiljada palestinskih građana do današnjeg dana žive blizu sela iz kojih istjerani. Šta je prirodnije, humanije i pravednije od povratka u njihove domove, u njihovim napuštenim selima i povraćaj ukradene imovine?", rekao je on.

Učesnici demonstracija su mahali palestinskim zastavama i nosili fotografije palestinskih bezbjednosnih zatvorenika.

U Izraelu danas od 8.842.000 stanovnika, 74,5 odsto čine Jevreji, a 20,9 odsto Arapi, dok je drugih manjina je 4,6 odsto. Od osnivanja je ta zemlja primila 3,2 miliona imigranata, objavio je Biro za statistiku povodom jubileja.

Galerija

Bonus video: