Ne postoji vojno rješenje za Siriju

Lideri četiri države navode da odbacuju "separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja"
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke saglasili su se danas na samitu o Siriji da ne postoji vojno rješenje za krizu u toj zemlji, i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat.

Oni su u zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji, i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promjenom ustava te zemlje.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izbjeglica, prenosi Rojters.

Lideri četiri države navode da odbacuju "separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da rješenje sirijske krize ne može da bude vojno, i da mora da uključi politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Na kraju ovog političkog procesa, moraju da se održe slobodni izbori kojima će pristup imati svi Sirijci, uključujući dijasporu", rekla je Merkel.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima, u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije,

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju.

On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju, i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. 

Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara al Asada. 

Erdogan je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju, i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan.